vrijdag 21 december 2018

Jaaaaaaa!!!!!!!!!




11 jaar bestaan we vandaag!!!!!!!!!!!!!!


11 jaar lang tegen de reet stampen van Yvet Retteketet (aka het Kokkerellende Nijlpaard), Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Vette Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Otto Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Sjaak Haarmuis, Oudmuis, Flipper, Schilfer, Van Westerkwaken, Tracheotomie, Meneer Watkletstons, Verspillen, Klootweg en Van Urmen


Mooiste voorgerecht van dit jaar

Klassieke Fondue parmesan

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


Boter, sjalot, knof
Roux
Melk, Chablis; de saus dik houden

Eigeel (bewaar het wit voor het paneren), parmezaan, zoete emmentaler (2 op 1)...
Nootmuskaat, p/z, Worcestershire

Koelen

Vormen, paneren, frituren

Serveer met gefrituurde krulpeterselie en met citroen en met wat stokbrood




Mooiste hoofdgerecht van dit jaar

Chausson met gerookte brie en pruimtomaten

Zie hier


Stook de oven heet met een steengrilsteen erin

Redelijk wat olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...

Snij de Brie en de tomaat

Leg zo'n AH pizzabodem ("Dun en rond") op het bijgaande bakpapier op een plank
Beleg het midden (wat meer dan 1/3 van de doorsnee) met plakken tomaat
Daarop die olijfolie met die ui etc.
Vouw de rest van het deeg er mooi overheen

Bak op de steen




Mooiste nagerecht van dit jaar

Was patisserie


Mincemeat pie

Zie hier


Mincemeat ga je niet zelf maken, dat koop je in de Engelse winkel
Gebruik enkel en alleen Mincemeat met reuzel erdoor
Zowel het deeg zoals hieronder, als 500 à 600 gram Mincemeat is voldoende voor 12 stuks

Mincemeat naar smaak oppeppen met niet te grof gebroken walnoten, appelstukjes, bruine suiker, bruine rum, citroensap

375 patisseriebloem en 260 koude boter (in blokjes) in de machine op het plastic sikkelmes

125 gele basterdsuiker erdoor
Het moet rul worden

Een ei erdoor
Kneden met de hand; niet té
Folie, koel

Op 4 mm gerold en op 10 cm uitgestoken, in 8 cm vette muffin vormen
Wat Mincemeat

Wat geklopt ei over het randje
Op 7(!) cm uitgestoken deksel erop en uitdrukkend vastplakken

Ei erover, wat grove kristalsuiker, en er een gaatje in prikken

220°, 15 minuten
Koel in de oven

Je kan ze, eerst wat draaiend, makkelijk uit de vorm krijgen

Poedersuiker



Kleine cadeautjes voor kindertjes