zondag 23 december 2018

Gekookt



Hierboven Russische charcuterie
Niet gekookt, wel gegeten
Knoflookspek, linksonder is pastirma (pastrami)
3e Armeens gedroogd rundvlees


Kippendijen in Chinese rode wijn


Die wijn bij de betere toko
Chefoo; kost geen ruk
NB Druivenwijn, geen rijstwijn

Stukken kip, rode wijn tot bijna onder

Redelijk wat Dark soy

Sambal peteh en gembersiroop

Proef

Marineer enkele uren, regelmatig draaiend

Snel aan de kook met deksel
Zonder deksel kort laten garen
Afgieten

Kan koud en warm

Foto's steeds onder het recept




Vanillevla


Een liter volle melk langzaam aan de kook laten komen met een gesplitst en uitgeschraapt vanillestokje

Een tijdje laten sudderen

Vier dooiers opkloppen met 80 gram fijne kristalsuiker, 40 maizena en wat zout

Stokjes uit de melk
Wat van de melk door het eimengsel (goed kloppen!)

Goed kloppend de rest van de melk erdoor
Terug in de melkpan

Op middelhoog vuur op een vlamverdeler roerend laten dikken

In een kom, afdekken met folie, koelen, koeling

Hieronder: met Rote Grütze




Morellen-amareneijs


Kersen "op zware siroop" afgieten en vocht opvangen
(Kersen op siroop, kersenjam: dat alles wordt van morellen gemaakt; als het van gewone kersen wordt gemaakt dan staat er "Zwarte kersen" op)
Goed omhusselen en zelfs wat uitknijpen

Amarenekersen afgieten, sap opvangen

350 gram ervan mengen met 150 amarenekersen, en die in vieren gesneden

150 cc sap erbij, 50 van de amarene en 200 fijne kristalsuiker
Mengen en proeven; moet goed zoet zijn

Koelen, en ook het element van de ijsmachine

IJs draaien, tegen het eind iets citroensap erbij

Hieronder: ik deed teveel in de machine, het moest nog navriezen waarbij je elk half uur omroert, vergat dat na de eerste keer, maar het ijs was perfect de volgende dag




Walnotenbrood


Het ziet er uit als cake, je maakt het als cake, maar het smaakt naar notenbrood
Erg lekker met wat zoets erop
(Je kan natuurlijk ook meer zoet in het deeg werken)

175 gram walnotenmeel doorkneden met 50 gram gezouten boter
Erdoor werken 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda, 4 eieren, 50 cc room, een scheut stroop, een half citroensap
Goed opwerken (keukenmachine)

45 minuten op 160°

Keuren met een prikker

Hieronder: niet slecht gerezen maar teveel voor een normale cakevorm




Mandarijnenjam


Ik maakte jam van enkel verse mandarijnen, met geleisuiker (500 fruit op 200 suiker)

Dat was wat bitter (vond ik niet maar anderen wel)

Herdeed het met 50/50 verse mandarijnen en uit blik

Iets citroensap erdoor

Uitstekend