woensdag 12 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (2)



Pimientos del padrón
Dat zijn géén pepers, dat zijn (overheerlijke) paprika'tjes
Jumbo (en als ze ze niet hebben: zeggen dat ze ervoor zorgen)



Leuke eenvoudige voorgerechten met vis

Niet chic, en eindelijk eens wat anders 



Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Koud

Eieren met foreleitjes


Radijs kop kont en in koud water (10 minuten of meer)
Zet ze in de koeling

Komkommerplakjes maken (halve) en in de koeling

Eieren hard koken
Afgieten, laten schrikken (foto van Johan Derksen laten zien), pellen, halveren, koelen, eigeel eruit en apart leggen in de koeling
Je hebt natuurlijk altijd het probleem van die eieren waarvan de dooier uit het midden gezakt is; koop de eieren een week van te voren, zet op een koele plek en draai de doos elke dag een kwart slag

Vul de eierhelften met foreleitjes (visboer) en strooi er zeer fijn gehakte peterselie over
Druk de peterselie met een vork ietsje aan, wordt wat vochtig, droogt niet snel uit
In de koeling

Radijs afgieten, droogdeppen, eventueel halveren of kwarten, en in de koeling

Borden opmaken met de gevulde eieren, radijs (en daarbij geef je selderijzout maar dat kan niet van te voren erover want dan krijg je modder), en komkommer met wat z/p erover en het geprakte eigeel

Iets erbij? Melba + goede zoute boter op kamertemperatuur (AH, Deense of Normandische of Ierse)

Selderijzout is ook heerlijk op blokjes jong belegen Goudse



Op de grilpan of op de BBQ
Eerst door de olijfolie natuurlijk


Warm

Gesauteerde gerookte zalm


Koop redelijk dik gesneden gerookte zalm, niet gemarineerd of gravedlax of zo
Snij in stukken ter grootte van een halve post-it of beter nog wat kleiner
Of werk met snippers, stukjes
Houd op kamertemperatuur
(Die dikke stukken warm gerookte zalm kan je moeilijk in werkbare delen snijden, en met koudgerookte smaakt het überhaupt beter)

Maak bakjes met gehakte Amsterdamse ui en met kappertjes
Zet in de koeling

Maak bakjes met toastjes (die wat dikkere met zo'n korstje, die je rond of vierkant kan kopen) en zorg voor goede boter op kamertemperatuur (AH, Deense of Normandische of Ierse)

Zet de bakjes uit de koeling

Zorg voor warme borden

Wok de zalm snel en kort in hete boter, snel omwippend
Op de borden, folie erover

Nog wat boter in de pan, citroensap, hoog vuur, snel iets inkoken en je hebt de saus



Rondom blakeren
Deze zijn nog lang niet genoeg geblakerd


Soep

Vissoep met prei


Flink boter, flink heel fijn gesneden prei (enkel het wit!)...

Maal er knofvlokken over
Geen verse knof!

Bloem...

Visfond (een pot per twee porties) > sauzig maar laat die net te dik voor soep
Als je bij een grote Jumbo komt of een grote super in Duitsland: werk dan met kreeftenfond

Breng met droge witte wijn op juiste dikte
Worcestershire en proeven op p/z
(Als het later wat inkookt, dikker wordt, dan verdunnen met visfond)

Pocheer er gepelde rauwe garnalen in, en daarna kort niet te kleine stukjes koolvis

Breng op smaak met madera

Bestrooi voor het serveren met fijngehakt selderijblad, ook de stengel
(Gebruik nooit blad en al helemaal geen stengel van selderijknol!)
(Waarom zeggen ze in Frankrijk dat je nooit stengel van selderijblad mag gebruiken? Omdat ze selderijblad enkel kennen van de knol) (Van blad van de knol gebruiken ze enkel de jongste blaadjes)

Serveer met geroosterd casinobrood en met goede boter op kamertemperatuur (AH, Deense of Normandische of Ierse)




Met kriel, en met kaassaus gemaakt met Smetana
(Russische zure room)
Die pimientos hap je van het steeltje af
Dus met pitten en al



Volgende aflevering zie hier