zaterdag 15 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (5)



Dit kreeg je bij de bibliotheek deze dagen
Dat moet een schier onmogelijke opgave geweest zijn!
Zo een aantal culinaire apekutten en apelullen bij mekaar te verzamelen...
Ik kom erop terug!



Leuke eenvoudige hoofdgerechten met vis

Niet chic, en eindelijk eens wat anders



Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Schelpdier

Coquilles met artisjok en rijst


Artisjokharten, Cœurs d'artichaut uit blik (AH) met de snijkant naar beneden laten uitlekken
In kwarten snijden over de lengte, en verder laten uitlekken

Boter, sjalot, ietsje knof (kleingesneden)...
Op wat lager vuur room erin en Noilly Prat (ongeveer 3 op 2) en aan de kook en zachtjes laten inkoken

Proef op p/z

Artisjokken in de saus warmen en warm houden

Basmati rijst koken

Coquilles over het plat halveren en droogdeppen
Tweezijdig heel snel bruinen in hete boter

Serveren met fijngehakt selderijblad over de artisjokkensaus



Schitterend!
Die condensdruppels zie zitten er echt en relief op en glinsteren!


Vis

Tonijn met kriel en peterseliesaus


Niet met verse tonijn! Dat deed die Jonas Fluit aka De Schele Hagedis, van de Amsterdamse Kookboekenhandel, ooit eens live op TV
"Het ziet er wat drabbig uit"
Tsja, als je niet ken koke...
Vers enkel als je bonito kan kopen (voor dit gerecht moten pocheren in visbouillon)

Kleine rauwe geschilde krieltjes in flink boter in en brede pan
Lang langzaam steeds draaiend laten bruinen en garen

Olijfolie en wat boter
Sjalot, knof...

Heel veel niet té fijn gehakte platte peterselie...
Steeds omroeren...
P/z...

Met Crème fraîche er een mooie saus van maken, en proef na even op p/z

Goed uitgelekte tonijn op olijfolie erdoor werken

Ff sudderen, roeren, proeven

Serveren met Romana sla (die lange bladeren van de Turk) en tomatenpartjes en zwarte en groene olijven en kappertjes en...



Dit schaar ik onder de kookboeken
Enkele, maar heel aardige recepten
De tekst verder niet mijn pakkie an
Ook op dit boek kom ik terug!


Zeevruchten

Fideuà met fruits de mer, tomaat en paprika


Fideuà is paella maar dan met pasta

Die pasta, fideus, vind je hier moeilijk, zie het spul hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Je leest dikwijls "vermicelli"
Nee!
Macaroni van harde tarwe is beter dan niks, nog beter is bucatini, spaghetti met een gat erin, in niet te kleine stukjes breken

Week wat draadjes saffraan in een bodempje droge witte wijn

Olijfolie in een koekenpan (want u hebt geen paellapan), en fruits de mer (AH) sauteren
Uit de pan

Idem stukjes groene paprika en uit de pan

Wat meer olijfolie, en de pasta, de rauwe pasta, sauteren
Wokken! Roeren! Omhusselen!

Warme visbouillon erbij (pot fond maar dat is niet genoeg; vul aan met kokend water en een visblokje), de saffraanwijn, en de pasta garen en de bouillon inkoken

Tegen het einde de fruits erin warmen, daarna de paprika terug, samen met droge blokjes tomaat



Zie de volgende aflevering hier





De Volkskrant
Foto van Wakker dier
Dit zouden Barbarie eenden zijn
Zie een Barbarie eend hier
Ik schrijf ze dat, en ik zeg dat die eenden hierboven eenden zijn voor de productie van Confit en Foie gras
Antwoord "Confit wordt van verschillende soorten eenden gemaakt"
Theoretisch lullen kunnen ze als een dominee, maar van de praktijk weten ze gene ene fuck
Maar wel een grote bek natuurlijk...
Ik zie ze aan de telefoon en aan de email zitten, de suffe lactovegetarische mutsen