zaterdag 8 december 2018

Beanz!




Nou, op vijf keer maakte ik twee keer witte bonen in tomatensaus (wel zelf gemaakt natuurlijk) en twee keer at ik flageolets en beide keren met courget...

Maar ja, zo kan je wel goed vergelijken...



Flageolets

Met roerei en met courget (dus)


Hier bakte ik de courget eerst, in het tweede gerecht verwerkte ik het rauw

Alle twee lekker

Courgetschijven droogdeppen en door bloem halen
Flink boter, courget...
Draaien...
Uit de pan
Wel goed hoog vuur want anders slurpt de courget alle boter op

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...

Blik flageolets erbij plus het vocht...

Courget in stukken erbij...

Proef op p/z

Het roerei heb ik gemaakt met wat yoghurt erdoor en shiso
Erg lekker ook




Witte bonen

Tomatensaus, ananas en knakworst

Zie de publicatie ervan in NRC hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Shit, ik sta er precies boven die glotsogen...


Witte bonen weken en koken
Ik gebruikte Walcherse Rona

Tomatensaus maken

Verse knak (Aldi) koken

Ananasblok (stukjes) lekken en het vocht opvangen

Olijfolie, ui, knof, vers gebroken komijn- en korianderzaad...

Rode wijn en groene kruiden...

Op smaak met gemalen chipotle

Bonen erin warmen...
Knak stukjes...
Ananas...




Flageolets

Met gekookt ei en courget


Eieren hard koken, schrikken (foto van Joel Broekbaard laten zien), pellen

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...

Witte wijn, ansjovispasta...
(Erg mooi effect!)

Proef

Flageolets erin warmen zonder de vloeistof

Blokjes rauwe courget en meteen ook stukjes ei erin warmen
De courget echt kort!




Soissons

Met chorizo en paprika

Soissons: Franse grote witte bonen
In Griekenland vind je ze ook
Zie hier
Ik had nog een blik staan


Chorizostukjes iets uitbakken in olijfolie, en uit de pan

Sauteer er stukjes groene paprika kort in, en uit de pan

Ui, knof, gedroogd pepertje...

Witte wijn en kippenbouillon in de pan en inkoken met wat Worcestershire en wat pipiche (of anders maar ietsje korianderblad; pipiche geeft een vergelijkbare smaak maar minder korianderig en met een mooi bittertje)...

Bonen erin warmen...
Chorizo...
Paprika...




Witte bonen

Tomatensaus, paprika, oude Goudse


Olijfolie, paprika, uit de pan

Spekjes...

Ui, knof, pikant paprikapoeder (niet gerookt), peterselie...

Witte bonen erbij (ik gebruikte Coco, heel kleine witte) en tomatensaus en rode wijn, en ik gebruikte wéér pipiche

Oude Goudse erover raspen en laten smelten (op een warmhoudplaatje en onder een deksel)
Smelten, niet gratineren dus

Foto kwijt





Vandaag is het Maria Onbevlekte Ontvangenis

Er wordt veelal gedacht dat ze Jezus onbevlekt ontving

Nee, zij zelf werd onbevlekt ontvangen na virtueel neuken met een duif, althans de Heilige Geest dan dus


In Spanje had ik een rekening bij de Stichting Kist van Sparen van de Onbevlekte van Aragón

Tegenwoordig heet het Iberkist Bank

Dat is toch minder...