zaterdag 29 december 2018

Twee etentjes





Feestdagen



Dag 1


We begonnen met Valencia prik, zie boven

Wat zoetig, maar vreemd! In de koeling gelaten, en de volgende dag prima te drinken



Pastirma

Zie hieronder

Pastrami op z'n Russisch




Konijn

Geflambeerd met peket (Waalse jenever) na aanbraden in boter; uit de pan
Ui, knof, peterselie, grove zwarte peper...
Kalfsfond, Leffe brun, laurier, gedroogde pruimen...
Een uur en een kwartier

De saus van het konijn proeven op p/z en op smaak brengen met scherpe mosterd (liefst Waalse Bister, of anders maar Luxemburgse moschterd of Gentse Tierenteyn; je doet je werk goed of je doet het niet goed)

Gegeten met goed echt vloerbrood stok

Wijn erbij: Vereinte Winzer Horitschon Blaufrankisch 




Roomijs met wodka kersen

Ik had zwarte kersen op wodka gezet, heerlijke drank werd dat, kersen bleven heel mooi stevig en hebben bij veel nagerechten gediend!




Dag 2


We begonnen met Touraine sauvignon van Hema
Zoetige troep
Meteen overgeschakeld op prima idem van AH (niet die ene die ze laatst in de aanbieding hadden, maar die ze altijd hebben)

Nee! We hadden eerst een ijskoud glaasje Sanddorngeist!
Eau de vie van duindoorn




Mini venkel en mini prei

Jumbo

De preitjes: het groen weg, het lichtgroen eraf en gespleten in kippenbouillon met een paar schijfjes gedroogde wintertruffel

Lang laten sudderen

Prei eruit, witte delen prei erin en heel lang sudderen

Eruit en mini venkeltjes erin stoven

Serveren met mooie mayo




Omelet met cantharellen

Wijn erbij: St Pères Costières de Nîmes (jumbo)
Heel redelijk ondanks dat het vrij goedkoop was

Boter, sjalot, peterselie, knof...
Grof gemalen zwarte peper...

Cantharellen erbij en blijven omscheppen op hoog vuur

Room, inkoken (heel snel) en afmaken met marsala en p/z

Rijst koken (basmati)

Omelet baveuse maken met p/z, room en Worcestershire

Vullen met de paddo's




Talegio met amarene kersen

Nou, dat is simpel

Talegio (of scherpe gorgonzola of pecorino) met amarenekersen dus

Die kersen hebben ze regelmatig en van uitstekende kwaliteit bij Aldi

Je kan er ook zeer fraai roomijs mee maken
Met mango!