maandag 31 december 2018

Twee etentjes





Feestdagen



Dag 1


Als aperitif een glaasje patxaran met een blokje ijs


Kaviaar met avocado en room

Het is een wat rommelige foto, maar het was zo geweldig lekker...

Stukje goed rijpe avocado iets prakken, room erop en een flinke dot kaviaar

Alles inclusief dik bord goed gekoeld!

Rechts het hoornen kaviaarlepeltje




Château Bel Air Gloria Haut Médoc

Prachtig!


Stoofvlees met Lebkuchen
Met gestoofde uien en friet

Lebkuchen heet ook pfefferkuchen, en het is inderdaad een soort peperkoek, maar dan wat trekkend richting taaitaai

Sukade had lang gehangen, het beest dan dus
Daarna de sukade vacuum, en 14 dagen in de koeling

Met wat bloem erover aanbraden in boter en uit de pan
Boter, knof, soepgroenten, peper...
Runderbouillon, het bloed uit de verpakking erdoor kloppen, rode wijn, laurier, blokjes droge Lebkuchen, het vlees...
2,5 uur net tegen de kook aan

Zoete ui stoven met knof in wat porcini bouillon met wat witte wijn

Dat vlees is met Lebkuchen veel lekkerder dan met ontbijtkoek (Zoervleis) of dan mijn (ook lekkere!) experimenten met kruidnoten en met taaitaai




Een glaasje gekoelde Vieille prune


Een mooi stukje Fontina




Dag 2


We begonnen met een heerlijke Clairette de Die

Wat knalde die hard!




Gerookte heilbot

Met witte peper en citroensap

Altijd erg lekker, en aangezien we verse heilbot gaan eten een dezer dagen bewaarde ik wat om die met de gerookte te kunnen barderen

Toast met zoete boter erbij (Beurre de Baratte)




Een erg mooie rode Valencia van de Hema

Zie hieronder

Nog nooit van mijn leven zo'n zware fles in handen gehad
850+ gram...
Uhh de lege fles ja
Normaal is een fles 450




Pasta met venkel en parmezaan

Pasta koken, uit de pan,

Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd rood pepertje...

Door die pasta

En ook stukjes erg lang in kippenbouillon gestoofde venkel

En ook stukjes gedroogde tomaat op olie, en droge zwarte olijven, en ansjovis uit Bergen op Zoom, even in melk ontzout (zie onder)

Wat parmezaan erover (niet gemalen maar geraspt) en in de oven

Vóór het serveren wat gemalen parmezaan erover





Prachtige Valencia dessertwijn

Hadden we laatst al maar we kochten er vlug nog een!





Overheerlijke perenvla met slagroom

Recept van de vla als klassiek peren-roomijs
Peren koken met suiker, citroensap en kaneel
Blenden
Room erdoor

Maar dan dus daarna eigeel erdoor en Au bain Marie laten dikken





Was nog even bij Jumbo
Eendenbout voor confit, heilbot, varkenspoot, Cheval de Katarzyna, Tilsit...

AH redelijk smakende merlot, klein flesje, plastic, € 2,50
Jumbo prima smakend, glazen flesje, € 1,40
AH 80% duurder voor minder spul...