Feestdagen
Dag 1
Als aperitif een glaasje patxaran met een blokje ijs
Kaviaar met avocado en room
Het is een wat rommelige foto, maar het was zo geweldig lekker...
Stukje goed rijpe avocado iets prakken, room erop en een flinke dot kaviaar
Alles inclusief dik bord goed gekoeld!
Rechts het hoornen kaviaarlepeltje
Château Bel Air Gloria Haut Médoc
Prachtig!
Stoofvlees met Lebkuchen
Met gestoofde uien en friet
Lebkuchen heet ook pfefferkuchen, en het is inderdaad een soort peperkoek, maar dan wat trekkend richting taaitaai
Sukade had lang gehangen, het beest dan dus
Daarna de sukade vacuum, en 14 dagen in de koeling
Met wat bloem erover aanbraden in boter en uit de pan
Boter, knof, soepgroenten, peper...
Runderbouillon, het bloed uit de verpakking erdoor kloppen, rode wijn, laurier, blokjes droge Lebkuchen, het vlees...
2,5 uur net tegen de kook aan
Zoete ui stoven met knof in wat porcini bouillon met wat witte wijn
Dat vlees is met Lebkuchen veel lekkerder dan met ontbijtkoek (Zoervleis) of dan mijn (ook lekkere!) experimenten met kruidnoten en met taaitaai
Een glaasje gekoelde Vieille prune
Een mooi stukje Fontina
Dag 2
We begonnen met een heerlijke Clairette de Die
Wat knalde die hard!
Gerookte heilbot
Met witte peper en citroensap
Altijd erg lekker, en aangezien we verse heilbot gaan eten een dezer dagen bewaarde ik wat om die met de gerookte te kunnen barderen
Toast met zoete boter erbij (Beurre de Baratte)
Een erg mooie rode Valencia van de Hema
Zie hieronder
Nog nooit van mijn leven zo'n zware fles in handen gehad
850+ gram...
Uhh de lege fles ja
Normaal is een fles 450
Pasta met venkel en parmezaan
Pasta koken, uit de pan,
Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd rood pepertje...
Door die pasta
En ook stukjes erg lang in kippenbouillon gestoofde venkel
En ook stukjes gedroogde tomaat op olie, en droge zwarte olijven, en ansjovis uit Bergen op Zoom, even in melk ontzout (zie onder)
Wat parmezaan erover (niet gemalen maar geraspt) en in de oven
Vóór het serveren wat gemalen parmezaan erover
Prachtige Valencia dessertwijn
Hadden we laatst al maar we kochten er vlug nog een!
Overheerlijke perenvla met slagroom
Recept van de vla als klassiek peren-roomijs
Peren koken met suiker, citroensap en kaneel
Blenden
Room erdoor
Maar dan dus daarna eigeel erdoor en Au bain Marie laten dikken
Was nog even bij Jumbo
Eendenbout voor confit, heilbot, varkenspoot, Cheval de Katarzyna, Tilsit...
AH redelijk smakende merlot, klein flesje, plastic, € 2,50
Jumbo prima smakend, glazen flesje, € 1,40
AH 80% duurder voor minder spul...