zondag 2 december 2018

Lam (1)



Lam of geen lam
Vandaag foto's van kaas
Deze heet De Rotterdamsche Oude
Helemaal niet slecht
(De korsten sneed ik eraf voor in uiensoep)



Lamsschouder uit de oven

Zuid Europa



Braad een lamsschouder rondom aan in een aardewerken schotel, en bak op laag vuur daarna ui en knof mee

Flink tomaat erbij, laurier, korianderzaad, wat kruidnagel en wat foelie

Met een flinke scheut rode wijn er nog bij in de oven gaar stoven; regelmatig bedruipen en draaien



Koop ik altijd als ik in Duitsland ben



Lamskop uit de oven

Het ziet er niet uit maar het smaakt voortreffelijk


Misschien iets voor als je je schoonmoeder te eten krijgt


Laat de Marokkaanse slager de koppen in de lengte halveren

Als voorgerecht is een halve kop per persoon voldoende, zonder ogen. tong of hersenen

Wrijf de kop goed in met een mengsel van geperste knof en olijfolie

Leg op een ovenplaat (snijkant onder) en bestrooi met grof zeezout

Bak snel onder de grill tot knapperig en bruin

Trek de onderkaak los en hap daar het vlees vanaf

Daarna idem met de rest



Dit eten ze zó en in salades
Niet te vreten
Overheerlijk op aardappelen uit de oven
Mét kummel


Lamszwezerik



Van het lam kan je, net als bij kalf, ook de zwezerik van het hart gebruiken
De bereiding is simpeler

Kook, snijd in stukjes, bak die kort aan, en serveer in een gebonden saus met bijvoorbeeld waterkers erdoor
Bak dan in flink boter, haal uit de pan, voeg bloem toe, roer goed door en maak er met wat warme melk
en wat witte wijn een saus van

Serveer dat bijvoorbeeld bij tagliatelle



Noord-Duitse Tilsit
Je hebt ook Deense en Zwitserse en Zuid-Duitse



Lamsbout

Périgord


Neem een lamsbout van ongeveer 2,5 kilo, het bot er zo kort mogelijk afgehakt

Leg een kwartier in kokend water, laat het vocht eraf lekken en dep goed droog

Braad de lamsbout snel goudbruin in reuzel, in een braadslee (die dus ook op het vuur mag staan)

Pel ondertussen 50 (vijftig) knoflooktenen en leg die in de braadslee

Flambeer de bout met een glas eau de vie naar keuze en roer de aanbaksels los met een glas zoete witte wijn, liefst Monbazillac

Z/p de bout en zet een uur of vijf in een matig warme oven (120 graden of zo), regelmatig draaiend en bedruipend

Serveer met witte bonen, het braadvocht en de knof



Zaanlander, drie jaar oud
Ik ben niet zo'n fan van Zaanlander, dat is AH kaas
Deze is prima


Lamsgehakt

Midden-Oosten



Werk door lamsgehakt fijngehakte ui, erg fijngehakte knof, koriander- en peterselieblad, gepoft gebroken karwijzaad, en cayennepeper naar smaak
Werk er ook zout door en eventueel ietsje nootmuskaat en/of kruidnagelpoeder en/of kaneel

Vorm balletjes, haal door bloem en bak in olijfolie (met tegen het aanbakken eventueel wat boter) snel bruin

Laat kort na-stoven in een groentengerecht of in een saus