Lam of geen lam
Vandaag foto's van kaas
Deze heet De Rotterdamsche Oude
Helemaal niet slecht
(De korsten sneed ik eraf voor in uiensoep)
Lamsschouder uit de oven
Zuid Europa
Braad een lamsschouder rondom aan in een aardewerken schotel, en bak op laag vuur daarna ui en knof mee
Flink tomaat erbij, laurier, korianderzaad, wat kruidnagel en wat foelie
Met een flinke scheut rode wijn er nog bij in de oven gaar stoven; regelmatig bedruipen en draaien
Koop ik altijd als ik in Duitsland ben
Lamskop uit de oven
Het ziet er niet uit maar het smaakt voortreffelijk
Misschien iets voor als je je schoonmoeder te eten krijgt
Laat de Marokkaanse slager de koppen in de lengte halveren
Als voorgerecht is een halve kop per persoon voldoende, zonder ogen. tong of hersenen
Wrijf de kop goed in met een mengsel van geperste knof en olijfolie
Leg op een ovenplaat (snijkant onder) en bestrooi met grof zeezout
Bak snel onder de grill tot knapperig en bruin
Trek de onderkaak los en hap daar het vlees vanaf
Daarna idem met de rest
Dit eten ze zó en in salades
Niet te vreten
Overheerlijk op aardappelen uit de oven
Mét kummel
Lamszwezerik
Van het lam kan je, net als bij kalf, ook de zwezerik van het hart gebruiken
De bereiding is simpeler
Kook, snijd in stukjes, bak die kort aan, en serveer in een gebonden saus met bijvoorbeeld waterkers erdoor
Bak dan in flink boter, haal uit de pan, voeg bloem toe, roer goed door en maak er met wat warme melk
en wat witte wijn een saus van
Serveer dat bijvoorbeeld bij tagliatelle
Noord-Duitse Tilsit
Je hebt ook Deense en Zwitserse en Zuid-Duitse
Lamsbout
Périgord
Neem een lamsbout van ongeveer 2,5 kilo, het bot er zo kort mogelijk afgehakt
Leg een kwartier in kokend water, laat het vocht eraf lekken en dep goed droog
Braad de lamsbout snel goudbruin in reuzel, in een braadslee (die dus ook op het vuur mag staan)
Pel ondertussen 50 (vijftig) knoflooktenen en leg die in de braadslee
Flambeer de bout met een glas eau de vie naar keuze en roer de aanbaksels los met een glas zoete witte wijn, liefst Monbazillac
Z/p de bout en zet een uur of vijf in een matig warme oven (120 graden of zo), regelmatig draaiend en bedruipend
Serveer met witte bonen, het braadvocht en de knof
Zaanlander, drie jaar oud
Ik ben niet zo'n fan van Zaanlander, dat is AH kaas
Deze is prima
Lamsgehakt
Midden-Oosten
Werk door lamsgehakt fijngehakte ui, erg fijngehakte knof, koriander- en peterselieblad, gepoft gebroken karwijzaad, en cayennepeper naar smaak
Werk er ook zout door en eventueel ietsje nootmuskaat en/of kruidnagelpoeder en/of kaneel
Vorm balletjes, haal door bloem en bak in olijfolie (met tegen het aanbakken eventueel wat boter) snel bruin
Laat kort na-stoven in een groentengerecht of in een saus