dinsdag 4 december 2018

Alweer patatten!




Ovenaardappelen

Met Tilsit en zoete ui


Flink boter, flink vrij fijn gesneden zoete ui, lang langzaam met deksel...

Wat witte wijn en wat knof, deksel, lang langzaam

Wat witte wijn en zonder deksel lang langzaam (pas op droogkoken! witte wijn!)

Aardappelen in dikke schijven 2/3 koken

Vette ovenschotel
Aardappelen, majoraan, de ui, Tilsit, oven




Andijviestamp

Met Boiled beef


Een Flat iron steak in grove strips gesneden of, wat hetzelfde is maar anders gesneden, sukadelappen nemen; beter de Flat iron steak (sukade aan het stuk van de zeen gesneden)

In runderfond langzaam aan de kook

Vijf uur zeer zacht sudderen
Vocht aanvullen indien nodig (water) en af en toe draaien

Uien prepareren als hierboven, en die het laatste uur erbij

Ik kom een dezer dagen terug op dat Boiled beef, wat ik ook at met Semmelklöße
Foto ervan dán

Aardappelpuree maken op de normale manier, met melk, boter, witte peper en nootmuskaat, maar vrij droog houden
En de aardappelen koken met zout natuurlijk

Mengen met rauwe andijvie
Niks Crème fraiche flauwekul; de puree moet met dat ietsje droge (gebruik vastkokende aardappelen en prak grof) contrasteren met de andijvie; je kan koken of je kan het niet

Ovenschotel, gesmolten boter, paneermeel, gesmolten boter, in de oven




Gekookte aardappelen

Met zalm en zuurkool


Reuzel, ui, knof, grof gebroken witte peper...

Vers gebroken karwijzaad, gespleten jeneverbessen, laurier...

Zuurkool erbij en goed en secuur met twee vorken uit elkaar trekken en mengen met de rest

Forsch witte wijn en uren sudderen

Aardappelen koken

Zalm in boter bakken

Boterjus (buiten de foto)




Gebakken aardappelen

Met koolvis en champignon-paprika mengsel

Aldi heeft dikwijls mooi grote koolvis filets


Rauwe aardappelschijven lang en langzaam in eenden- of ganzenvet garen en bruinen
Regelmatig keren

Maisolie, ui, knof, peterselie...

Champignons...

Grof gemalen witte peper erdoor, ff roeren, en dan stukjes puntpaprika erdoor...

Na ff bakken Amontillado erbij en wat Oxo of zoiets...
Proef

Koolvis droog deppen en in boter bakken

Kookvocht "monteren" met boter (= saus = buiten beeld)(dat vergeet ik altijd altijd...)

Ik had er ook mooi zachte Sambal peteh bij




Gebakken kriel

Met gerookte ricotta en Pimientos del Padrón


Kriel heel kort met flink zout koken
Afgieten
Lang en langzaam bruinen en garen in boter

Boter, ui, knof...

Smetana / Schmand mengen met geraspte gerookte ricotta
(Met zure room kan dat niet, dat is niet vet genoeg om verwarmd te kunnen worden tot de kaas smelt; gebruik dan maar room)
Roerend warmen; mag niet koken

Ui etc erdoor
Proef op p/z

Pimientos (Jumbo) door olijfolie
Op de grilpan rondom blakeren

Alles bij mekaar serveren, met grof zeezout over de Pimientos