vrijdag 30 november 2018

Sperziebonen



Mayonaise met gegrilde paprika

 

Sambal goreng boentjies (vroeger)

Sambal goreng buncis (nu)

(oftewel) Sambal goreng boontjes

Indonesië dus



Bak in arachide-olie ui, knof, trasi en stukjes rawit of lombok aan


Bak in stukken gesneden sperziebonen mee, roerend rn tot ze verkleurd zijn


Voeg bouillon toe, santen, stukjes peteh, daoen salam en daoen djeroek poeroet


Laat op half hoog vuur de bonen gaar worden en tegelijkertijd de vloeistof inkoken


Voeg eventueel ketjap toe of misschien beter petis oedang




Op smaak met paprikapoeder (iig deels pikant)
Wat citroensap?
Worcestershire?



Kouseband met taogé

Wat je natuurlijk ook prima met sperziebonen kunt maken

Suriname


Blancheer kouseband-stukjes (of stukjes sperzieboon dus), en -apart en heel kort- taoge, beide in gezouten water

Bak in pinda-olie wat ui en knof

Kruiden met laos en wat garam masala

Wat sambal erbij en even doorroeren

Kokosmelk of in water opgeloste santen erbij, aan de kook laten komen en iets laten indikken.

De groenten erin opwarmen en proeven op p/z



Drumsticks marineren
Hou het aan de zoete kant
Doe inspiratie op hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het eind een link naar nóg een post erover



Sperziebonen uit Andalusië

Met sherry en sesamzaad, wat ze daar beide veel gebruiken



Bak sperziebonen-stukjes met grofgesneden ui en knof in olijfolie goed omscheppend aan op hoog vuur tot de bonen beginnen te verkleuren

Strooi er flink sesamzaad over, schep enkele keren om en blus op laag vuur met droge sherry (niet té droog; Amontillado of Manzanilla)

Doe er bouillon bij en peper en kook de bonen gaar

Kook de bouillon in en proef op zout



Met friet waarover Malt azijn (geen andere soort!!)
En met vers gemaakte grove appelmoes (van goed rode jonagold)



Sambal goreng boentjies tempeh

Tempeh met sperziebonen


Ook Indonesië


Pureer in een blender of vijzel rode ui en knof, met sambal trasi (of met sambal oelek en gebakken trasi), laos, goela djawa en zout

Bak het mengsel even roerend aan in hete olie en voeg dan in stukjes gesneden sperziebonen toe

Laat even staan op half hoog vuur, regelmatig roerend

Voeg blokjes tempeh toe en wat daoen salam

Breng aan de kook met water zoveel als nodig is en laat op half hoog vuur garen, af en toe omroerend

Voeg eventueel ketjap manis toe