Mayonaise met gegrilde paprika
Sambal goreng boentjies (vroeger)
Sambal goreng buncis (nu)
(oftewel) Sambal goreng boontjes
Indonesië dus
Bak in arachide-olie ui, knof, trasi en stukjes rawit of lombok aan
Bak in stukken gesneden sperziebonen mee, roerend rn tot ze verkleurd zijn
Voeg bouillon toe, santen, stukjes peteh, daoen salam en daoen djeroek poeroet
Laat op half hoog vuur de bonen gaar worden en tegelijkertijd de vloeistof inkoken
Voeg eventueel ketjap toe of misschien beter petis oedang
Op smaak met paprikapoeder (iig deels pikant)
Wat citroensap?
Worcestershire?
Kouseband met taogé
Wat je natuurlijk ook prima met sperziebonen kunt maken
Suriname
Blancheer kouseband-stukjes (of stukjes sperzieboon dus), en -apart en heel kort- taoge, beide in gezouten water
Bak in pinda-olie wat ui en knof
Kruiden met laos en wat garam masala
Wat sambal erbij en even doorroeren
Kokosmelk of in water opgeloste santen erbij, aan de kook laten komen en iets laten indikken.
De groenten erin opwarmen en proeven op p/z
Drumsticks marineren
Hou het aan de zoete kant
Doe inspiratie op hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het eind een link naar nóg een post erover
Sperziebonen uit Andalusië
Met sherry en sesamzaad, wat ze daar beide veel gebruiken
Bak sperziebonen-stukjes met grofgesneden ui en knof in olijfolie goed omscheppend aan op hoog vuur tot de bonen beginnen te verkleuren
Strooi er flink sesamzaad over, schep enkele keren om en blus op laag vuur met droge sherry (niet té droog; Amontillado of Manzanilla)
Doe er bouillon bij en peper en kook de bonen gaar
Kook de bouillon in en proef op zout
Met friet waarover Malt azijn (geen andere soort!!)
En met vers gemaakte grove appelmoes (van goed rode jonagold)
Sambal goreng boentjies tempeh
Tempeh met sperziebonen
Ook Indonesië
Pureer in een blender of vijzel rode ui en knof, met sambal trasi (of met sambal oelek en gebakken trasi), laos, goela djawa en zout
Bak het mengsel even roerend aan in hete olie en voeg dan in stukjes gesneden sperziebonen toe
Laat even staan op half hoog vuur, regelmatig roerend
Voeg blokjes tempeh toe en wat daoen salam
Breng aan de kook met water zoveel als nodig is en laat op half hoog vuur garen, af en toe omroerend
Voeg eventueel ketjap manis toe