Bimi met ui en knof
Leuke eenvoudige stevige nagerechten
Niet chic, en eindelijk eens wat anders
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Brabantse pruimenflap
Pruimenmoes maken; dat is hetzelfde als Holsteiner Pflaumenmus
Breng water aan de kook met iets zout, en met zwarte peper, kruidnagels en foelie.
Doe ontpitte gedroogde pruimen in het kokende water, wacht tot het water weer kookt en zet dan het vuur uit
Laat afkoelen met een deksel op de pan
Giet de pruimen af, bewaar het vocht, stamp de pruimen tot moes, meng met rietsuiker, doe er wat peper door
Kook er jam van, met zoveel van het weekwater als nodig is
Bladerdeegplakjes (altijd) ietsje-ietsje uitrollen (of meer, maar minstens ietsje, dat komt het resultaat ten goede)
Dan de vulling er op
Randen langs de moes nat (gebruik het geklopte ei wat later over dat ding gaat)
Dichtvouwen, en de randen met een vork aandrukken
Het hele ding inkwasten met ei, en bestrooien met zo grof mogelijke kristalsuiker
Bak ze goed donker; ik herinner me van vroeger zwart geblakerde plakken, altijd
Gekookte pasta erop en saus van Tilsit
Griesmeelpudding met vijgen
Een klassiek Noord-Frans recept
Maak de griesmeelpudding volgens de aanwijzingen op het pakje
Beleg de bodem van een natgemaakte vorm met dunne plakjes blauwe vijgen (de vijgen niet pellen) en stort daar de pudding op
Laat afgedekt koelen, stort, en decoreer rondom met flink partjes vijg, deze wat dikker gesneden
Saus
Verwarm een potje jam van rood fruit in een sauspan, met een scheut rode bessensap
Het moet mooi fris zuurzoet zijn
Langzaam opwarmen en afmaken met een scheut rode port
Peren met taleggio
Taleggio: AH
Conference schillen en in de lengte doorsnijden
Klokhuis verwijderen
Kort in kippenbouillon pocheren
Koud spoelen
Nog eens in de lengte in tweeën
Op een ovenschotel leggen en bedekken met plakjes taleggio
Gratineren
Garneer met blauwe bessen en frambozen
Zie de volgende aflevering hier