dinsdag 18 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (8)



Bimi met ui en knof



Leuke eenvoudige stevige nagerechten

Niet chic, en eindelijk eens wat anders




Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Brabantse pruimenflap



Pruimenmoes maken; dat is hetzelfde als Holsteiner Pflaumenmus
Breng water aan de kook met iets zout, en met zwarte peper, kruidnagels en foelie.
Doe ontpitte gedroogde pruimen in het kokende water, wacht tot het water weer kookt en zet dan het vuur uit
Laat afkoelen met een deksel op de pan

Giet de pruimen af, bewaar het vocht, stamp de pruimen tot moes, meng met rietsuiker, doe er wat peper door
Kook er jam van, met zoveel van het weekwater als nodig is

Bladerdeegplakjes (altijd) ietsje-ietsje uitrollen (of meer, maar minstens ietsje, dat komt het resultaat ten goede)
Dan de vulling er op
Randen langs de moes nat (gebruik het geklopte ei wat later over dat ding gaat)
Dichtvouwen, en de randen met een vork aandrukken

Het hele ding inkwasten met ei, en bestrooien met zo grof mogelijke kristalsuiker
Bak ze goed donker; ik herinner me van vroeger zwart geblakerde plakken, altijd



Gekookte pasta erop en saus van Tilsit



Griesmeelpudding met vijgen

Een klassiek Noord-Frans recept



Maak de griesmeelpudding volgens de aanwijzingen op het pakje

Beleg de bodem van een natgemaakte vorm met dunne plakjes blauwe vijgen (de vijgen niet pellen) en stort daar de pudding op

Laat afgedekt koelen, stort, en decoreer rondom met flink partjes vijg, deze wat dikker gesneden


Saus

Verwarm een potje jam van rood fruit in een sauspan, met een scheut rode bessensap
Het moet mooi fris zuurzoet zijn
Langzaam opwarmen en afmaken met een scheut rode port




Peren met taleggio


Taleggio: AH

Conference schillen en in de lengte doorsnijden
Klokhuis verwijderen

Kort in kippenbouillon pocheren
Koud spoelen

Nog eens in de lengte in tweeën
Op een ovenschotel leggen en bedekken met plakjes taleggio

Gratineren

Garneer met blauwe bessen en frambozen



Zie de volgende aflevering hier