vrijdag 2 november 2018

China



Vandaag wat inkopen in de Chinese winkel

Dit spul bak je altijd even op in een droge pan


Chinese fondue



Maak kippenbouillon

Zet de kokende bouillon in een vleesfondue-pan op tafel, op de brander natuurlijk

De fondue wordt gegeten met stukjes tofu (ook gerookte tofu) en/of vis en/of kippenvlees (van de borst) en/of groenten (ui, lente-ui, paprika, courget, enfin, als het maar snel gaar is)

Serveer met pikante sausjes

Aan het eind van de maaltijd krijgt iedere gast een scheutje geklopt ei in zijn kommetje en daarover wordt de bouillon verdeeld
Roer het ei door de bouillon en breng op smaak met wat dark soy en wat cayennepeper



Chu hou sauce
Een lik door Chinese stoofschotels


Gekookte mosselen met koriander


Spoel zwarte boontjes schoon en werk er iets suiker door

Roerbak in arachide-olie knof, gemberwortel en de boontjes

Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee

Doe de mosselen in de pan met light soy, Chinese bruine rijstwijn (niet van kleefrijst) en kippenbouillon

Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken tot de mosselen open zijn (hussel regelmatig om)

Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad

Roer om en serveer



Jasmijnrijst
Heerlijk spul maar is een gedoe
Precies afwegen, wassen, weken, precies water afmeten, koken, laten rusten


Taro ballen


Rasp taro en spreid uit op het werkblad

Meng, voor 500 gram taro, een eetlepel maizena, een eetlepel rijstmeel, een theelepel zout en ietsje peper

Verdeel dit over de taro en maak er ballen van, bijna zo groot als een golfbal

Frituur tot goudbruin

Serveer met thee

Niet zoet, wel lekker



Veel soorten verse pasta tegenwoordig
Ook die bekende handgemaakte
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
(Japan dat is een ander verhaal; zie hier)



Jakobsschelpen met varkensnier

Szechuan



Ontvlies de nier, snijd in de lengte door en leg in koud water
Ververs het water enkele keren

Haal de schelpen uit (daar zijn het zoetwaterdingen), snijd het corail eraf (het oranje deel) en snijd de rest in twee delen

Roerbak stukjes nier en de schelpdelen snel op hoog vuur in een wok, in wat arachide-olie met een scheutje sesamolie, samen met lente-ui, knof, gember, een in stukjes gesneden rood pepertje en flink gebroken Sechuan-peper

Meng er juist vóór het serveren wat light soy door




Chinese oestersaus
Vergeleek Chinese met Thaise en met Koreaanse
Ik schrijf erover als ik weer producten bespreek



Peper-olie


Verwarm half sesam-olie half arachide-olie in een sauspan en doe er flink grofgesneden rode pepers bij (liefst Szechuan pepers, en dan bedoel ik pepers, niet Szechuan peper)

Laat op halflaag vuur staan totdat de olie rood wordt

Laat koelen en bewaar op een koele plek

Gebruik in plaats van gewone olie op salades, serveer op gebakken vlees of vis (of op pizza!).



Rijststroop
Erg lekker
Je gebruikt dit in de klassieke Chinese keuken als zoetmiddel, of Chinese rietsuiker
(Die rietsuiker smaakt duidelijk anders dan de normale)