Vandaag wat inkopen in de Chinese winkel
Dit spul bak je altijd even op in een droge pan
Chinese fondue
Maak kippenbouillon
Zet de kokende bouillon in een vleesfondue-pan op tafel, op de brander natuurlijk
De fondue wordt gegeten met stukjes tofu (ook gerookte tofu) en/of vis en/of kippenvlees (van de borst) en/of groenten (ui, lente-ui, paprika, courget, enfin, als het maar snel gaar is)
Serveer met pikante sausjes
Aan het eind van de maaltijd krijgt iedere gast een scheutje geklopt ei in zijn kommetje en daarover wordt de bouillon verdeeld
Roer het ei door de bouillon en breng op smaak met wat dark soy en wat cayennepeper
Chu hou sauce
Een lik door Chinese stoofschotels
Gekookte mosselen met koriander
Spoel zwarte boontjes schoon en werk er iets suiker door
Roerbak in arachide-olie knof, gemberwortel en de boontjes
Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee
Doe de mosselen in de pan met light soy, Chinese bruine rijstwijn (niet van kleefrijst) en kippenbouillon
Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken tot de mosselen open zijn (hussel regelmatig om)
Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad
Roer om en serveer
Jasmijnrijst
Heerlijk spul maar is een gedoe
Precies afwegen, wassen, weken, precies water afmeten, koken, laten rusten
Taro ballen
Rasp taro en spreid uit op het werkblad
Meng, voor 500 gram taro, een eetlepel maizena, een eetlepel rijstmeel, een theelepel zout en ietsje peper
Verdeel dit over de taro en maak er ballen van, bijna zo groot als een golfbal
Frituur tot goudbruin
Serveer met thee
Niet zoet, wel lekker
Veel soorten verse pasta tegenwoordig
Ook die bekende handgemaakte
Jakobsschelpen met varkensnier
Szechuan
Ontvlies de nier, snijd in de lengte door en leg in koud water
Ververs het water enkele keren
Haal de schelpen uit (daar zijn het zoetwaterdingen), snijd het corail eraf (het oranje deel) en snijd de rest in twee delen
Roerbak stukjes nier en de schelpdelen snel op hoog vuur in een wok, in wat arachide-olie met een scheutje sesamolie, samen met lente-ui, knof, gember, een in stukjes gesneden rood pepertje en flink gebroken Sechuan-peper
Meng er juist vóór het serveren wat light soy door
Chinese oestersaus
Vergeleek Chinese met Thaise en met Koreaanse
Ik schrijf erover als ik weer producten bespreek
Peper-olie
Verwarm half sesam-olie half arachide-olie in een sauspan en doe er flink grofgesneden rode pepers bij (liefst Szechuan pepers, en dan bedoel ik pepers, niet Szechuan peper)
Laat op halflaag vuur staan totdat de olie rood wordt
Laat koelen en bewaar op een koele plek
Gebruik in plaats van gewone olie op salades, serveer op gebakken vlees of vis (of op pizza!).
Rijststroop
Erg lekker
Je gebruikt dit in de klassieke Chinese keuken als zoetmiddel, of Chinese rietsuiker
(Die rietsuiker smaakt duidelijk anders dan de normale)