Bombay potatoes
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Quiche met kip, courgette, paddestoelen en Emmentaler
Maak pie-deeg, korstdeeg
Bekleed er een ingevette vorm mee, werk de rand mooi gegolfd af (er komt geen deksel op de quiche) en bak blind lichtbruin bij 180 graden
Snijd courgettes in stukken van ongeveer vijf centimeter, en die stukken in plakken van ongeveer een centimeter dik
Bestrooi ze aan beide zijden met flink zout en laat ze 10 minuten liggen in een vergiet
Bak in boter paddestoelen en lente-ui even aan op hoog vuur en steeds omroerend
Klop eieren met p/z en een scheut room; je dient een hoeveelheid te hebben waarmee je ongeveer eenderde van de pie kunt vullen
Strooi geraspte Emmentaler over de bodem van de pie
Leg een laag van stukjes gekookte kip op de kaas, daarop een laag van het paddestoelen-mengsel, en daarop een laag van de goed heel afgespoelde, uitgeknepen en drooggedepte courgette
Strooi er weer Emmentaler over, wat blokjes roomkaas of verse kaas, en giet er dan het ei-mengsel over
Bestrooi met door olijfolie gehaald en daarna gehakt basilicum en bak drie kwartier op 170 graden
Laat vóór het serveren ietsje koelen
Broccolisaus gemaakt met aspergekookwater
Kip met ketjap
Indonesië
Wrijf kippenpoten in met een mengsel van z/p en versgemalen nootmuskaat
Bak ze op hoog vuur rondom bruin in arachide-olie en voeg dan, op half hoog vuur, gesnipperde ui toe, knof en rawit
Kruid op laag vuur met gemalen kruidnagel, roer even om en giet er dan een flinke scheut ketjap manis bij
Laat, met een deksel op de pan, zachtjes koken tot de kip gaar is
Serveer met witte rijst natuurlijk
Geglaceerde gekookte ham
Sumatraanse kip
Ayam paniki
Bak stukjes kip rondom aan in arachide-olie of gril ze
Haal ze uit de pan
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper of verse rode rawit, laos, goela djawa, ui en knof
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh, kentjoer en gebakken trassi
Voeg assemwater toe (+ de goela djawa geeft dus een zoetzure smaak) en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat geraspte kokos
Shiso
Kip in grofzout-korst
Poulet en croûte de sel
Gebruik op een mooie scharrelkip ongeveer 3,5 kilo grof zeezout; gebruik liefst een Poularde de Bresse of zo
Leg in een wat hogere ovenschaal kruislings twee dubbele lappen aluminium folie en stort er een laag zout in
Wrijf de kip in met wat peper en leg hem (of haar, dat kan ook) opgebonden met de borst op het zout
Bedek geheel met zout, waarbij je de folie als "wand" gebruikt; laat het zout inklinken door met de schaal op het aanrecht te bonken (je hebt eerst de folie dichtgevouwen over de kip en het zout, en voordat het in de oven gaat vouw je het weer open)
Zet in een oven op 275 graden en reken op een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van het formaat van de kip
Het kan natuurlijk ook met poten; reken dan op drie kwartier
Tomme fruité
Kip met oloroso
Spanje
Wrijf een kip in met p/z en geperste knof, en bak rondom bruin in wat olijfolie
Voeg ui en kleingesneden wortel toe en laat 15 minuten garen op niet te hoog vuur
Voeg een flinke scheut oloroso toe en wat p/z
Draai de kip een keer door de vloeistof en laat daarna, met een deksel op de pan, drie kwartier garen op niet te hoog vuur
Serveer met gebakken champignons en met een saus, gemaakt van de kookvloeistof en room
Vijgenijs met dadelstroop gemaakt
Zie de volgende aflevering hier