zondag 18 november 2018

Kip (2)



Bombay potatoes

 

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


Quiche met kip, courgette, paddestoelen en Emmentaler


Maak pie-deeg, korstdeeg

Bekleed er een ingevette vorm mee, werk de rand mooi gegolfd af (er komt geen deksel op de quiche) en bak blind lichtbruin bij 180 graden

Snijd courgettes in stukken van ongeveer vijf centimeter, en die stukken in plakken van ongeveer een centimeter dik
Bestrooi ze aan beide zijden met flink zout en laat ze 10 minuten liggen in een vergiet

Bak in boter paddestoelen en lente-ui even aan op hoog vuur en steeds omroerend

Klop eieren met p/z en een scheut room; je dient een hoeveelheid te hebben waarmee je ongeveer eenderde van de pie kunt vullen

Strooi geraspte Emmentaler over de bodem van de pie

Leg een laag van stukjes gekookte kip op de kaas, daarop een laag van het paddestoelen-mengsel, en daarop een laag van de goed heel afgespoelde, uitgeknepen en drooggedepte courgette

Strooi er weer Emmentaler over, wat blokjes roomkaas of verse kaas, en giet er dan het ei-mengsel over

Bestrooi met door olijfolie gehaald en daarna gehakt basilicum en bak drie kwartier op 170 graden

Laat vóór het serveren ietsje koelen



Broccolisaus gemaakt met aspergekookwater


Kip met ketjap

Indonesië



Wrijf kippenpoten in met een mengsel van z/p en versgemalen nootmuskaat

Bak ze op hoog vuur rondom bruin in arachide-olie en voeg dan, op half hoog vuur, gesnipperde ui toe, knof en rawit

Kruid op laag vuur met gemalen kruidnagel, roer even om en giet er dan een flinke scheut ketjap manis bij

Laat, met een deksel op de pan, zachtjes koken tot de kip gaar is

Serveer met witte rijst natuurlijk



Geglaceerde gekookte ham


Sumatraanse kip

Ayam paniki



Bak stukjes kip rondom aan in arachide-olie of gril ze

Haal ze uit de pan

Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper of verse rode rawit, laos, goela djawa, ui en knof
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh, kentjoer en gebakken trassi

Voeg assemwater toe (+ de goela djawa geeft dus een zoetzure smaak) en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat geraspte kokos



Shiso


Kip in grofzout-korst

Poulet en croûte de sel



Gebruik op een mooie scharrelkip ongeveer 3,5 kilo grof zeezout; gebruik liefst een Poularde de Bresse of zo

Leg in een wat hogere ovenschaal kruislings twee dubbele lappen aluminium folie en stort er een laag zout in

Wrijf de kip in met wat peper en leg hem (of haar, dat kan ook) opgebonden met de borst op het zout

Bedek geheel met zout, waarbij je de folie als "wand" gebruikt; laat het zout inklinken door met de schaal op het aanrecht te bonken (je hebt eerst de folie dichtgevouwen over de kip en het zout, en voordat het in de oven gaat vouw je het weer open)

Zet in een oven op 275 graden en reken op een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van het formaat van de kip

Het kan natuurlijk ook met poten; reken dan op drie kwartier



Tomme fruité


Kip met oloroso

Spanje



Wrijf een kip in met p/z en geperste knof, en bak rondom bruin in wat olijfolie

Voeg ui en kleingesneden wortel toe en laat 15 minuten garen op niet te hoog vuur

Voeg een flinke scheut oloroso toe en wat p/z

Draai de kip een keer door de vloeistof en laat daarna, met een deksel op de pan, drie kwartier garen op niet te hoog vuur

Serveer met gebakken champignons en met een saus, gemaakt van de kookvloeistof en room



Vijgenijs met dadelstroop gemaakt



Zie de volgende aflevering hier