dinsdag 27 november 2018

Borkum



Inkopen op Borkum

Gerookte heilbot



Tripje naar Borkum


Station
Starbucks
Thee met chocolade muffin, prima spul
Earl Grey daar is niet te zuipen, English breakfast is prima


Ik zag vanuit de trein een grote kerktoren in Uithuizen
Blijkt een grote Romaanse kerk te zijn, erg mooi
Wist ik niet, gaan we eens heen

Alle dorpen langs het spoor: allemaal precies, exact  dezelfde 60er jaren rijtjeshuizen, met wat 19e eeuws spul ertussen


Op het schip een uitstekend Dinkelbrötchen (spelt) gegeten met zoute haring, gebakken spek (knuspriger Bacon) en gestoofde uien (glasierte Zwiebeln)
En die culinaire slingeraap Otto Kleynejan maar schrijven dat je zoute haring enkel zó, met niks erbij, kan eten; "Er bestaan geen gerechten waarbij je zoute haring eet, of die je ermee klaar maakt"
Nooit van bietjessalade gehoord...
Je vindt niet één eetgelegenheid in Duitsland waar ze Matjes enkel met ui serveren...

Dronk er Ostfriesen thee bij, wat je neemt met kandij en room

Ze verkochten ook labskaus, maar niet met rolmops maar met zoute haring (Matjesfilet)


Op Borkum verkocht de bakker Moppe, een soort Lebkuche, wat weer een soort taaitaai is maar dan richting kruidkoek



Cantharellen
Handverlezen!


Erg leuk café, Großvater
Tappen leek op Guinness tappen; steeds weer ietsje bier erbij
(Een bekende van me in Dublin belt zijn café altijd op voordat hij komt; "Prepare me a Guinness please" want dat duurt een kwartier)


Grieks restaurant
Zou ik normaal niet doen maar ik was laat en er was weinig meer open
Maar een uitstekend glas wijn: Naoussa
En uitstekende lamsfilet met gestoofde uien

Toen ik binnenkwam was er nauwelijks publiek, bediening toch traag, maar laat of niet, in ene, gelukkig nadat ik mijn eten had gekregen, stroomde de tent vol
Dat zal me wat geworden zijn...
Tegen de tijd dat ik wegging kregen verschillende tafels "alvast een salade"


Mooi ontbijt
Daarna Konditorei, krant, Darjeeling en Mandarinen Käsekuchen


Die Welt: 's zaterdags een heel dikke krant, twee artikelen categorie nieuws op de voorpagina, en verder wat de categorie nieuws betreft niks; helemaal niks
Ongelofelijk


's Middags twee zeer fraai knapperig korstig gebakken Rotbarschfilets (een soort schorpioenvis maar dan uit noordelijke wateren), erg lekkere garnalensaus met heel veel superkleine grijze garnaaltjes, waarin je de Petersilienkartoffeln zo mooi kon prakken



Schijnt erg lekker te zijn om beslag mee te maken, om kip in te frituren


Erg leuk altijd
Duitse opschriften letterlijk vetalen
Op de lift: Optrek bij brandgeval niet benutten


`s Avonds maar enkele tenten nog open en die stampvol, of zowat leeg en al sluitend
Pizzeria, heel fraaie bouillon met aardappel en stoofvlees, en daarover ging dan Parmezaan
Pezzetti di carne con patate

Ooit vroeger at ik er uitstekende involtini
Kalfsfilet, ham, kaas


In heel veel recepten (in kooktijdschriften) wordt er Rapsöl gebruikt
Dat moet Canola zijn, koolzaadolie

Ook af en toe Distelöl
Heb ik
Gebruik ik eigenlijk nooit, maar nu heb ik daarvoor dus recepten
Saffloerolie
Je kan er niet mee bakken




Enorm lekker
Geen krab dus, maar garnalen


Steinbeißer?
O, modderkruiper

Speiseeispulver?
O, bah, poeder waarmee je ijs maakt

Rübensirop?
O ja natuurlijk, suikerbietenstroop; melasse


Spaghetti con le arselle?
O, dat is Spaghetti alle vongole
Nou ja, meer een soort strandgapertjes



Lettertjespasta!
Voor twee kindertjes!
(Zou de ß er ook bij zitten?)