woensdag 14 november 2018

Soep (3)



Vandaag weer eens inkopen

Aldi
Prima spul



Zie de eerste aflevering van deze mini-serie (deze is de laatste) hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Soep van patrijs en paddo's

Gebruik natuurlijk overjarige patrijs!



Maak de patrijs schoon en droog, en p/z van binnen en van buiten

Bak rondom aan in wat zonnebloemolie met wat boter en haal uit de pan

Bak in het vet ui en knof aan, en voeg dan in stukken gesneden paddo's toe
Laat even roerend bruinen, voeg de patrijs toe en laat nog een minuutje op laag vuur staan, de patrijs af en toe draaiend

Voeg op hoog vuur een flinke scheut rode Graves toe en laat die flink inkoken

Voeg flink kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot de patrijs gaar is

Haal de patrijs uit de pan, laat wat koelen, ontvel en snijd aan stukken

Warm op in de soep en serveer bestrooid met gehakte peterselie



Pimientos del Padrón, ingemaakt


Soep van klipvis met prei

Porrusalda


Baskenland


Week klipvis; bewaar het weekwater
Ik bedoel het laatste weekwater, de laatste verversing, dus dat is niet te zout

Kook de vis kort met laurier

Giet af, verwijder vellen en graten en breek in stukjes

Bak in olijfolie met wat boter erbij blokjes rauwe aardappel rondom aan, eventueel met stukken wortel
Voeg flink prei toe, bak kort aan, doe de vis erbij, roer even om op half-hoog vuur en voeg dan het weekwater toe

Kruid met Espelette peper

Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur en met een deksel op de pan stoven

Proef op zout

In plaats van prei wordt er ook wel rode paprika gebruikt



Varkensbouillonblokjes
Die rode tekst dat betekent Knorr, hahahahaha!


Knoflooksoep

Frankrijk



Snij knoftenen in schijfjes en bak ze bruin in ganzenvet
Maak er een roux van en daarvan soep, met gevogeltebouillon
Laat 10 minuten koken zonder deksel

Haal door de draaizeef

Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel witte wijnazijn geklopt is

Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren



Gegeten met bressaola...


Tomatensoep met worst

Rate-rate


Provence


Bak verse worst (die wat is ingeprikt) snel bruin in olijfolie
Haal uit de pan

Bak in de olie ui enzovoorts om tomatensaus te maken; gebruik geen groene kruiden en nog geen knof

Giet bouillon bij de saus zodra die goed is, en voeg geplette tenen knof toe en vers salieblad

Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht doorkoken met de worst erin en breng op smaak met z/p

Leg sneden boerenbrood op soepborden, schep er de soep over, strooi er geraspte Parmezaan over en serveer met de worst



Quiche van gemaakt
Met coppa onder de witlof en blauwe kaas en Crème fraiche erop


Bonensoep uit de Dordogne

Sobronade


Niet voor lijners


Week witte bonen een nacht

Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner
Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel

Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel

Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knof, z/p, kruidnagel en een bouquet garni
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg warme bouillon toe tot alles juist onder staat

Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan

Bind met kleine blokjes oud boerenbrood