Vandaag weer eens inkopen
Aldi
Prima spul
Zie de eerste aflevering van deze mini-serie (deze is de laatste) hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Soep van patrijs en paddo's
Gebruik natuurlijk overjarige patrijs!
Maak de patrijs schoon en droog, en p/z van binnen en van buiten
Bak rondom aan in wat zonnebloemolie met wat boter en haal uit de pan
Bak in het vet ui en knof aan, en voeg dan in stukken gesneden paddo's toe
Laat even roerend bruinen, voeg de patrijs toe en laat nog een minuutje op laag vuur staan, de patrijs af en toe draaiend
Voeg op hoog vuur een flinke scheut rode Graves toe en laat die flink inkoken
Voeg flink kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot de patrijs gaar is
Haal de patrijs uit de pan, laat wat koelen, ontvel en snijd aan stukken
Warm op in de soep en serveer bestrooid met gehakte peterselie
Pimientos del Padrón, ingemaakt
Soep van klipvis met prei
Porrusalda
Baskenland
Week klipvis; bewaar het weekwater
Ik bedoel het laatste weekwater, de laatste verversing, dus dat is niet te zout
Kook de vis kort met laurier
Giet af, verwijder vellen en graten en breek in stukjes
Bak in olijfolie met wat boter erbij blokjes rauwe aardappel rondom aan, eventueel met stukken wortel
Voeg flink prei toe, bak kort aan, doe de vis erbij, roer even om op half-hoog vuur en voeg dan het weekwater toe
Kruid met Espelette peper
Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur en met een deksel op de pan stoven
Proef op zout
In plaats van prei wordt er ook wel rode paprika gebruikt
Varkensbouillonblokjes
Die rode tekst dat betekent Knorr, hahahahaha!
Knoflooksoep
Frankrijk
Snij knoftenen in schijfjes en bak ze bruin in ganzenvet
Maak er een roux van en daarvan soep, met gevogeltebouillon
Laat 10 minuten koken zonder deksel
Haal door de draaizeef
Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel witte wijnazijn geklopt is
Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren
Gegeten met bressaola...
Tomatensoep met worst
Rate-rate
Provence
Bak verse worst (die wat is ingeprikt) snel bruin in olijfolie
Haal uit de pan
Bak in de olie ui enzovoorts om tomatensaus te maken; gebruik geen groene kruiden en nog geen knof
Giet bouillon bij de saus zodra die goed is, en voeg geplette tenen knof toe en vers salieblad
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht doorkoken met de worst erin en breng op smaak met z/p
Leg sneden boerenbrood op soepborden, schep er de soep over, strooi er geraspte Parmezaan over en serveer met de worst
Quiche van gemaakt
Met coppa onder de witlof en blauwe kaas en Crème fraiche erop
Bonensoep uit de Dordogne
Sobronade
Niet voor lijners
Week witte bonen een nacht
Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner
Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel
Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel
Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knof, z/p, kruidnagel en een bouquet garni
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg warme bouillon toe tot alles juist onder staat
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan
Bind met kleine blokjes oud boerenbrood