Foto's van het maken van maistortilla's
Het recept staat hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Tortillapers, dubbel blaadje bakpapier van die witte soort
Garnalensoep
Thailand
Bak in pinda-olie stukjes ui, knof, gemberwortel, Spaanse peper en versgemalen korianderzaad
Doe er stukken goed rijpe tomaat bij, en vis- of kippenbouillon
Laat een tijdje trekken en haal door een draaizeef
Het resultaat moet een dunne tomatensoep zijn
Proef op zout en corrigeer dat met fish sauce
Aan de kook en in de soep gepelde garnalen gaar laten worden, of ongepelde rivierkreeft
Breng op smaak met limoensap en serveer met korianderblad erover gestrooid
Lange vliegreis, een uur bij de douane, een uur in een taxi, Shangri-La hotel, bad, garnalensoep!
Uiensoep met slakken
"Mrs. Fishers onion soup" noem ik het
Hoe ik aan het recept kom weet ik niet; in "The art of Eating" van mevrouw M F K Fisher staat het in ieder geval niet
Dat is overigens het beste kookboek ooit geschreven, en waarvan Auden ook nog zegt dat het het mooiste Engelse proza is van deze eeuw
Maak uiensoep, die goed warm klaar moet staan
In wat boter gehalveerde gekookte slakken kort aanbakken met wat knof
Blokjes tomaat erbij zonder prut, wat verse tijm, wat peper en wat zout
Na even roerend bakken flamberen met Pernod en verdelen over soepkommen
Er de uiensoep over gieten
Omroeren en serveren
Verslavend lekker...
Meiknollensoep
Italië
Bak blokjes meiknol goudbruin in een mengsel van olijfolie en boter
(De betere Turk heeft het hele jaar meiknol)
Giet er groentenbouillon of kippenbouillon bij, breng aan de kook en laat op halfhoog vuur en met een deksel op de pan 10 minuten doorkoken
Doe er een paar lepels rijst bij, liefst Arborio, en laat weer met het deksel op de pan een kwartier zachtjes koken
Breng op smaak met p/z, en strooi er gehakte peterselie over
Serveer met Parmezaan
Meestal wordt na deze soep varkensvlees gegeten
Dan weet u dat
Karwijsoep
Tsjechië
Bak in flink boter ui, knof en soepgroenten aan
Kruid met p/z en flink karwij
Maak op laag vuur met bloem een roux van het mengsel
Maak hiervan een gebonden soep met vleesbouillon, liefst lams
Kook er noedels in van aardappelpuree, ei, bloem, p/z, majoraan
Het deeg van deze tortilla's kan je in vershoudfolie in de koeling één dag bewaren
Verder kan je niks bewaren, gebakken of niet, koeling of niet, gevroren of niet
Dat komt omdat het niet is gemaakt met gewoon meel, maar met Masa harina, genixtamaliseerde bloem
Zie hier
Maistortilla's in de winkel zijn dan ook altijd van gewoon maismeel, en dus altijd mét tarwebloem gemaakt
Zie de tweede soeppost hier
Over Auden gesproken
Een vriendin van me, Sarah Zweig, zie hier, kende iemand, een homo, die ooit bellend in een telefooncel hinderlijk begluurd werd door Auden.
Draai zich om, Auden loopt naar de andere kant
Maar ze kwamen toch in bed
En Auden was zo lelijk dat die vent het licht uitknipte
Auden knipte het weer aan
Etc.