Garnalen met rijst en pikante tomatensaus
Ancho peper weken
(Dat weekwater wordt zwart in een half uurtje)
Zie de eerste soepuitzending hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Kervelsoep met paling
Kervelsoep
Kook kervelblaadjes een minuut of 10 in mooie bouillon
(De groothandel heeft het, en reken 70 gram, dat is één pakje, pp)
Klop ei en room door elkaar en breng op smaak met p/z
Doe dit mengsel in de soepterrine en giet er, roerend, de kervelbouillon over, mèt de kervelblaadjes natuurlijk
Proef op p/z
Klop er eventueel wat koude klontjes boter door
Met paling
Kook in de soep niet te grote stukken paling (rauw!) gaar
Garnalen marineren in kruidenolie
(Ik gebruikte twee soorten olie en van deze had ik maar weinig; regelmatig draaien dus)
Pindasoep met zoutvlees
Ontzout zoutvlees (toko)(ik bedoel die verkopen dat vlees)(ja, ook die lui van de Volkskrant lezen mee...)
Trek een bouillon van kip, zoutvlees, ui, iets knof, kentjoer, piment, cayennepeper, daoen salam en een kwart citroen
Giet de bouillon af en haal het vlees uit het vergiet (de rest kan weg)
Roer pindakaas glad met wat bouillon
Doe de bouillon en het papje in een pan en breng roerend aan de kook
Hak groene peper en selderijblad fijn en werk dat door de soep
Snijd het vlees klein, roer door de soep en breng aan de kook
Laat 10 minuten zacht trekken en breng op smaak met Ketjap manis
Garnalen in grof zeezout (Au gros sel)
Goed laten inklinken (snijplank op aanrecht bonken)
Niks eiwit erdoor
Sopas Mallorquinas
Majorca dus
Bak in olijfolie ui, knof, stukjes sperzieboon en prei
Doe er wat stukken stevige tomaat bij en fijngesneden kool
Braad goed aan, op hoog vuur en steeds omscheppend
Kruid op laag vuur met nootmuskaat, kruidnagel, p/z en Spaans paprikapoeder van appelpaprika (Ñora; dus niet die paprikapoeder uit La Vera waarvan die Volkskrantlui altijd denken dat het pikant en gerookt is) of half zoet half pikant paprikapoeder
Doe er groentenbouillon bij en kook er doperwten en spinazie in gaar
Eet eerst de soep
Leg in een ovenschotel flinke sneden boerenbrood, schep de groenten daarover, giet er wat van de soep over en wat olijfolie, en laat goed warmen in een hete oven
De zoutkorst gebroken na verblijf in de hete oven
Koya dofu: gevriesdroogde tofu
Week gedroogde shiitake in handwarm water met ietsje soya-saus erbij (bord of zo erop zodat ze niet drijven)
Maak miso-bouillon (gebruik lichte miso) met het weekwater en eventueel extra water
Prepareer de koya dofu, zie hier
Breng de soep op smaak met sake, mirin en Japase sojasaus
Doe de koya dofu in de soep en laat met een deksel op de pan vijf minuten sudderen
Haal de stelen van de shiitake, doe ze in de soep en laat die nog 10 minuten trekken
Laat koud worden zonder deksel
Haal de tofu en de paddestoelen uit de pan
Breng de soep aan de kook
Snij de tofu in blokjes en snij eventueel ook de shiitake
Warm alles op in de soep
Soepkip in Grimbergen
Snijd de mooiere stukken van een ontvelde en ontvette soepkip
Gebruik de rest voor bouillon
Braad de stukken rondom aan in hete boter en haal ze uit de pan
Bak in de pan ui en knof, doe het vlees terug in de pan en kruid met kruidnagel, foelie, tijm, laurier en p/z
Giet op laag vuur een flinke scheut water en een flesje Grimbergen in de pan
Roer de aanbaksels los
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan gaarstoven
Als de kip half gaar is kleine blokjes aardappel toevoegen
Als de kip gaar is uit de pan halen en het kookvocht binden door de aardappel te prakken
Kip terug en proef op p/z
Zie de volgende aflevering hier