Vandaag weer foto's van inkopen
Deze aflevering
Kip Indisch
Zie de eerste aflevering hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Kippenbouillon
Indonesisch
Soto Ayam
Maak als gewone kippenbouillon, maar met weinig ui, geen laurier, maar met flink selderij en met daoen salam
Maak puree in een vijzel of blender van ui, knof, gemberwortel, laos en het witte deel van een sereh-stengel
Fruit dit wat aan in arachide-olie en doe het bij de bouillon als die een half uur heeft staan trekken
Die kreeg ik
Vin jaune
Die moet nog lang liggen...
Sateh ajam
Snipper ui, laos en knof
Kokosmelk en ketjap manis erbij, en asemwater
Versgemalen korianderzaad en idem komijn, koenjit, geraspte goela djawa, sambal brandal
Blokjes kip 24 uur erin marineren op een koele plek, niks koelkast, en regelmatig omscheppen
Uitlekken, marinade kort opkoken
Kip op stokjes, grillen
Serveer met pinda-saus die met wat van de marinade dun gemaakt is
Dat vind je in Duitsland
Hier niet
Kippenbouillon met krab en lontong
Sop kepiting
Indonesië
Maak goed stevige lontong van gebroken rijst, en laat goed koelen.
Maak kippenbouillon en kook daarin goed schoongemaakte krabklauwen
Haal de klauwen uit de pan, kraak ze en haal het vlees eruit
Laat de soep nog wat trekken met de kapot geslagen schalen en zeef die er daarna uit
Warm blokjes lontong op in de soep, voeg de krab toe, breng op smaak met wat ketjap en wat sambal en bind de soep met iets wat gelatineus maakt; agar agar of arrow root of ogbono
Een mega druif (Aldi)
Kipje Rozijn
Tekst uit dat boek van Teigetje en Woelrat:
"Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien. Nu: een hele Loué scharrelkip of biologische kip."
Het recept is oorspronkelijk Indisch, Ajam kismis, kip kerstmis
Ongetwijfeld afkomstig van de "jonge Indische Nederlander R." ("Jammer dat van voren zijn haar dunner wordt", maar hij kon heel mooi blauwe druifjes in kleine vaasjes schikken)
Kip inwrijven met p/z
In een braadpan goed heet rondom aanbakken in royaal boter
Afblussen met twee flinke glazen rode wijn
Fors tenen "knophje look", flink rozijnen en tijm toevoegen
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen
Meringue lolly
Zie de volgende aflevering hier