vrijdag 16 november 2018

Kip (1)



Bombolone-deeg maken
Aardappelen en bladgroenten
P/z


Kip met bakbanaan

Midden Amerika



Wrijf een kip in met een mengsel van limoensap, geperste knof, oregano, olijfolie, zout en Tabasco
Laat een uur staan op een koele plek

Bak stukjes rookspek in olijfolie krokant en haal uit de pan

Bak stukjes bakbanaan in dezelfde pan goudbruin

Voeg stukjes knof en rode peper toe, en oregano
Roer en bak een minuut of drie

Giet een scheut kippenbouillon in de pan, roer de aanbaksels los breng aan de kook en laat enkele minuten zacht doorkoken

Breng op smaak met zout en voeg kleine stukjes oude tortilla toe, om het geheel te binden

Laat wat koelen en vul er de kip mee

Bind de kip op en bak een half uurtje in de oven op 170 graden, met de borst naar beneden

Draai de kip en bak nog een half uurtje



Het deeg op smaak brengen met Parmezaan


Kip in cider

Frankrijk



Wrijf stukken kip in met p/z, bak ze op hoog vuur bruin in boter

Haal uit de pan

Bak in dezelfde pan sjalot, knof en paddo's

Giet er flink droge cider bij en roer de aanbaksels los

Giet er calvados bij en laat ietsje inkoken

Stoof er de kip in gaar onder een deksel en op laag vuur

Proef op p/z

Werk, als de kip gaar is, Crème fraiche door de saus



Ballen, paneren


Geglaceerde kippenvleugels


Maak een marinade van Dark soy, geperste knof, heel fijn gesneden rode pepers, arachide-olie, wat sesam-olie, redelijk wat geraspte Goela djawa, zwarte rijstazijn, citroensap en mosterdpoeder

Meng goed, laat een kwartier staan, meng weer, weer een kwartier, en meng weer

Laat getopte kippenvleugels er een uur of drie in marineren; draai regelmatig

Bak ze in een braadslee in een hete oven, regelmatig licht bestrijkend met de marinade




Taart van kip, kaas en ham


Snijd kippeborst in plakken en druk die plat; bestrooi met peper

Vet een cakevorm in en bekleed die met plakken gekookte ham; de ham moet iets over de rand hangen

Leg in de vorm een laagje kippeborst, daarop een laag van plakjes belegen kaas, daarop gekookte ham, kippeborst, kaas, rauwe ham, kippeborst etc

Eindig met gekookte ham en sla daar de overhangende randen overheen

Sluit de vorm af met aluminiumfolie en zet drie kwartier au bain Marie in de oven op 160 graden

Druk het oppervlak plat en plaats er een gewicht op; laat koelen en laat daarna verder koelen in de koeling

Stort en snij in schijven

Serveer met mooie mayonaise



Zie de volgende aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)