Bombolone-deeg maken
Aardappelen en bladgroenten
P/z
Kip met bakbanaan
Midden Amerika
Wrijf een kip in met een mengsel van limoensap, geperste knof, oregano, olijfolie, zout en Tabasco
Laat een uur staan op een koele plek
Bak stukjes rookspek in olijfolie krokant en haal uit de pan
Bak stukjes bakbanaan in dezelfde pan goudbruin
Voeg stukjes knof en rode peper toe, en oregano
Roer en bak een minuut of drie
Giet een scheut kippenbouillon in de pan, roer de aanbaksels los breng aan de kook en laat enkele minuten zacht doorkoken
Breng op smaak met zout en voeg kleine stukjes oude tortilla toe, om het geheel te binden
Laat wat koelen en vul er de kip mee
Bind de kip op en bak een half uurtje in de oven op 170 graden, met de borst naar beneden
Draai de kip en bak nog een half uurtje
Het deeg op smaak brengen met Parmezaan
Kip in cider
Frankrijk
Wrijf stukken kip in met p/z, bak ze op hoog vuur bruin in boter
Haal uit de pan
Bak in dezelfde pan sjalot, knof en paddo's
Giet er flink droge cider bij en roer de aanbaksels los
Giet er calvados bij en laat ietsje inkoken
Stoof er de kip in gaar onder een deksel en op laag vuur
Proef op p/z
Werk, als de kip gaar is, Crème fraiche door de saus
Ballen, paneren
Geglaceerde kippenvleugels
Maak een marinade van Dark soy, geperste knof, heel fijn gesneden rode pepers, arachide-olie, wat sesam-olie, redelijk wat geraspte Goela djawa, zwarte rijstazijn, citroensap en mosterdpoeder
Meng goed, laat een kwartier staan, meng weer, weer een kwartier, en meng weer
Laat getopte kippenvleugels er een uur of drie in marineren; draai regelmatig
Bak ze in een braadslee in een hete oven, regelmatig licht bestrijkend met de marinade
Taart van kip, kaas en ham
Snijd kippeborst in plakken en druk die plat; bestrooi met peper
Vet een cakevorm in en bekleed die met plakken gekookte ham; de ham moet iets over de rand hangen
Leg in de vorm een laagje kippeborst, daarop een laag van plakjes belegen kaas, daarop gekookte ham, kippeborst, kaas, rauwe ham, kippeborst etc
Eindig met gekookte ham en sla daar de overhangende randen overheen
Sluit de vorm af met aluminiumfolie en zet drie kwartier au bain Marie in de oven op 160 graden
Druk het oppervlak plat en plaats er een gewicht op; laat koelen en laat daarna verder koelen in de koeling
Stort en snij in schijven
Serveer met mooie mayonaise
Zie de volgende aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)