zondag 25 november 2018

Popi!



Vandaag inkoop Aziatisch spul

Dried honey peaches
De ingrediënten kloppen niet
Peach, sugar, salt, honey
Er zit ook zoethout in
Stoppen ze ook in gedroogde olijven en pruimen


Popi avocado

Volkskrant gisteren 1


Dit popi boek hier (alle links hier openen in een nieuw venster) moesten we lezen

Geschreven door dit popi restaurant hier

Download hun ontieginglijke shitkaart hier

Wél goeie avocado recepten lezen? Zie hier




Popi Café Cliché

Volkskrant gisteren 2


"Hij staat er niet zelf in de keuken, maar hij schreef wel het menu, [die floeper citerend:] met invloeden van Hongkong tot Zeeland en van Maastricht tot Amsterdam, met een knipoog naar die stad"
Popi!

Zie de website hier
Allemaal van die als twee druppels op elkaar lijkende popi websites, one page websites gemaakt met freeware Adobe XD

Verspillen: "Iedereen heeft wel een paar guilty pleasures waar hij zich voor schaamt"
Dat heb je met dat soort volk, dat ze denken dat wij hun gelijke zijn...
Nou ja, beter nog dan dat ze zich béter voelen, dat weer wel

"It's OK to eat Cliché"
"Home where the hert is" (hert op de muur)
Verspille: "allemaal ironische spitsvondigheden"
Gristus...
Popi shit ja!

Wat je niet op die kaart ziet, dat zijn de namen van de gerechten, en dat is misschien maar beter ook
Truttenschudder, Bordeelsluipers, Krentenkakker, Gleuvenglijder (ik verzin dit niet)...
Je moet wel een ontzagwekkende apelul zijn om daar te gaan eten, en ja, het zit er dus altijd goed vol



Deze is minder dan die van Wanita Djawa


Popi kerstcadeau's

Volkskrant gisteren 3


Advies van Yvet Retteketet en Otto Kleynejan

We moeten een popi joy-stove kopen "gemaakt van oude vliegtuigen" (€ 89,-)

Of een popi Creusetpan (€ 199,-)

Of een popi "onontbeerlijk Japans schaafje" (€ 82,-)

Of een popi "33 delig starterspakket om jam mee te maken" (glazen potjes en een thermometer; € 29,95)



Gedroogde zoete aardappelen


"Waar komt [popi] lactose-intolerantie vandaan?"

Volkskrant gisteren 4


Een heel verhaal van een forensisch bioloog en een evolutionair geneticus, over jager-verzamelaars vroeger, mutaties met de uitvinding van de landbouw, herders in Noord-Afrika...

Enfin, het komt erop neer dat het genetisch bepaald is dat het lactose[verterende]-gen "uitgezet wordt" na het zogen
Vandaar ("vandaar") dat er in Azië en Afrika (de oorspronkelijke bevolking van Amerika wordt gemakshalve vergeten) zoveel mensen lactose-intolerant zijn

Deze gepromoveerde antropo-bioloog zal het even vertellen
Luister goed

In die genoemde intolerante landen gebruiken de mensen na de zoogtijd geen melkproducten meer, en dan is na enkele jaren dat lactose-gen niet meer actief
Dus niet "ze zijn intolerant dus ze eten het niet" maar "ze eten het niet en daarom zijn ze intolerant"

Kijk



Ume boshi


Popi "Recepten voor een duurzame toekomst"

Loete Oudmuis


Volkskrant gisteren 5


"meer planten en minder vlees", "ontbossing", broeikasgassen"...

"we halen onze eiwitten vooral uit vlees en zuivel"
Als je een verhaal over minder vlees opzet, dan moet je zuivel niet in dezelfde categorie als vlees duwen (ik bedoel: we hebben het over hoofdgerechten)

We moeten "peulvruchten, granen en vleesvervangers gaan eten", "koolzaadolie en walnoten"

"liever vis dan vlees want daar zitten omega vetzuren in"
En die eerder genoemde B 12 uit het vlees dan?

"zuivel behalve kaas heeft een lagere klimaatbelasting"
Dat "behalve kaas" geloof ik nauwelijks

"de schil van de oranje pompoen kan je eten"
Je kan de -gekookte- schil van elke pompoen eten, maar er bestaan wat soorten met een erg dikke schil, en dat eet minder prettig

"Op de websites van Milieu Centraal en het Voedingscentrum vind je tips"
Ik heb beide en ook de Consumentenbond doorgezaagd over wat economischer en dus milieuvriendelijker is: water warmen op het gas, in een waterkoker of water uit de boiler
Ze wisten het geen van allen...

Waarom toch altijd en eeuwig dat gelul over vegetarisch en walnoten en koolzaadolie en pastinaak (ik dacht al, waar blijft ie, maar op de allerlaatste pagina...!) en peulvruchten en granen en vleesvervangers?
Waarom niet gewoon aangeven dat je met eieren en met kaas en met tofu zonder veel gekloot erg lekkere dingen kunt maken waarnaast geen vlees nodig is?
Gegarandeerd omdat die pastinaak en die pompoenen en noem het allemaal maar op zo enorm popi zijn
Ja, en omdat dat kwaakvolk niet kan koken ook natuurlijk...

"Even wennen, zo'n klimaatvriendelijk dieet, maar bepaald niet afzien"
Waarom wordt het dan enkel door een paar warhoofdige gekken gegeten?

Insecten eten: "de grootste drempel lijkt de acceptatie door de consument", cursivering van mij




Tot slot de uitvindster van het popi

Yvet Retteketet


Popikrant, uhh pardon! Peupelkrant, uhh pardon! Volkskrant gisteren 6


"Was de citroenen"
NB het gaat niet om biologische citroenen
En dat staat dan een paar pagina's van Oudmuis verwijderd: "Door goed te borstelen onder de kraan kan je de antischimmelmiddelen van de citroen af krijgen"

Dat je dit jaar "nergens meer Flammkuchen ziet
Brilletje kopen zou ik zeggen

"middeleeuwse specerijen als nootmuskaat of gember"

Een nergens op slaand kletsrecept van Lemon Posset
Vergelijk met dit BBC recept hier zou ik zegen
Een nergens op slaand kletsrecept van Eton Mess
Vergelijk met deze BBC recepten hier

"Meringues of schuimpjes van de banketbakker"
Aldus sprak Yvet, "kookboekenmaker en kok"