donderdag 22 november 2018

Je kan koken,





of je kan écht goed koken



Ik las ergens over Braised chicken with Chu hou sauce

Dat schijnt erg lekker te zijn, en dat was het ook
Enorm lekker zelfs

Chu hou zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)

Maar niet als je klakkeloos een recept pakt

Je gaat recepten vergelijken, krijgt een beter idee, je kiest een recept (een recept wat ook logisch overkomt, en wat niet in gekakel ingebed is), en dan komt het: dat recept pas je aan

Of je het nooit eerder maakte, zelfs niet iets dergelijks, dat maakt niet uit
(eerlijk is eerlijk: ik had een keer eerder met Chu hou gekookt; bouillon ermee op smaak gebracht)

Als je écht goed kan koken dan kan je beter koken dan zo'n type van zo'n recept

(Er zijn ook recepten waaraan ik nauwelijks iets verander, die van de BBC bv.; altijd wel wat natuurlijk, maar weinig)




Ik koos dit recept hier

De recepten van die juf zijn altijd heel redelijk


Marinade

1½ tsp light soy sauce
1 tsp sugar
1 tsp shaoxing wine
2 tsp freshly grated ginger juice
½ tsp cornflour / corn starch
⅛ tsp salt
white pepper, to taste


Daar maakte ik van

Thin soy sauce (Vietnamees; beter voor marinades; Light soy is beter voor koken)
Sugar en ginger: gembersiroop
Shaohsing (zo schrijf je dat): ik gebruikte Hua diao for cooking
Maizena
Geen zout; zit voldoende in die soy
Witte peper vers gemalen


Ik gebruikte trouwens "kipdij filets"

Zeer regelmatig draaien
Op kamertemperatuur, en minstens drie uur marineren




Verder

½ onion, roughly chopped
½ capsicum, roughly chopped
3 tsp Lee Kum Kee Chu Hou paste
1 shallot, sliced
3 garlic, sliced
50 ml water
spring onion, to taste


Recept

Rinse the chicken wings.
Wipe dry.
Chop into bite-sized chunks.
Mix with marinade well.
Set aside for 20 minutes.
Heat oil in a wok or frying pan.
Saute onion until translucent.
Push to the sides of wok.
Add some oil in the middle.
Saute shallot and garlic.
Add Chu Hou paste and stir to combine until aromatic.
Toss in the chicken wings.
Cook until both sides turn lightly brown.
Pour in the water.
Cover and cook for about 3 minutes, or until 90% done.
Add capsicum and stir fry until it turns soft a bit, still remains crisp.
Stir in spring onion.




Pindaolie, ui, knof, rawit...
Wortelstukjes meebakken
Amerikaanse of Surinaamse rijst meebakken
Kippenbouillon en alles garen
Dat gele komt van de wortel en verdwijnt grotendeels weer

Kip afgieten en goed uitdruppen
Marinade kan weg

Pindaolie, ui, knof...
Chu hou erin en wat roerend bakken
Kip erin bakken en een paar keer draaien
Wat kippenbouillon en rawit, garen




Alles werkelijk enorm lekker



Ik maakte laatst de lekkerste gemarineerde gebakken kippenvleugels ooit

Marinade
Vietnamese fishsauce voor het zout
Dan limoensap voor het zuur
Habanero sauce (pas op!) voor het heet
Koreaanse Corn syrup, of Chinese Rice syrup voor het zoet
En als bindmiddel voor al die smaken, en als "agent" voor het marineereffect: witte kleefrijstwijn
Regelmatig draaien
Bakken op bakpapier

Helemaal freewheelend, niks recept, nooit eerder gemaakt
Maar wel verslavend lekker...