Azijn
Klein deel hoor
De lange flessen, 2 sherry-azijn, 2 appel-azijn, Japanse rijst-azijn (geen sushi azijn!), Japanse tarwe-azijn, Chinese rode en witte en zwarte rijstazijn, die staan hoger
Kip Koud
Maar nog één warme kip vergeten!
Ook nog een super beroemde ook nog! Ook nog!
Waterzooi met kip
België
Als Waterzooi met vis, maar dan dus met kip en kipbouillon.
Kan prima met ook nog zeevruchten erbij.
Waterzooi met vis
Bak in wat boter ui, knoflook, prei en knolselderij.
Voeg visbouillon toe en witte wijn; roer goed om, laat even doorkoken en pocheer er dan stukjes witte vis in.
Voeg, zodra de vis gaar is, gekookte garnalen en/of mosselen toe, of gekookte fruits de mer.
Serveer op een soepbord waarop een stevige snee boerenbrood.
Bloem en meel en zo
Kip Koud
Dat is de laatste sectie van de kip-recepten.
Hierna lul ik nooit meer over kip, behalve dan over het piepkuiken wat ik vandaag kocht.
Zweedse gemarineerde kip
Kook rondom kort aangebakken kipfilets in flink kokende kippenbouillon tot ze juist van binnen gaar zijn.
Laat koelen.
Marineer grof gesneden in één deel witte wijnazijn op twee delen goede olijfolie, met zout, cayenne, geplet komijnzaad, geperste knoflook, oregano en basilicum, ongeveer vijf uur op een koele plek.
Roer regelmatig om.
Laat goed uitlekken en serveer op sla en met gegrilde paprika.
Variant: met (ongekookte!) Kasseler rib.
Olie...
Salade met kippe- of eendemaagjes
Salade aux gésiers, Frankrijk
Gebruik de zogenaamde derde maag
Op de markt kan je ze kopen, naast de hartjes
Snijd ze open, spoel ze goed uit en verwijder het gele vel.
Bak halve maagjes en werk af zoals de spekjes bij Molsla.
Molsla met spekjes
Molsla is het witte (aangeaarde) blad van de paardebloem.
De salade kan ook met gewone botersla gemaakt worden.
Zorg dat de sla klaar ligt op de borden.
Bak blokjes rookspek uit in flink olijfolie met wat knoflook, zet het vuur laag, schep de spekjes uit de pan en leg op de sla.
Maak de dressing door op laag vuur een scheut azijn bij de olijfolie te gieten (pas op spatten).
Roer door en verdeel over de borden.
Pasta
Boven Italië
Beneden de rest van de wereld
Van Duitsland tot Japan
In aspic
Eerst even vis
Forel of zalmforel in aspic
Maak een groentebouillon en zeef die goed.
Leg forel of zalmforel in een niet te ondiepe ovenschotel, giet er de bouillon over, dek af met folie of een deksel en zet een klein half uur in een oven op 175 graden.
Haal de vis uit de bouillon en laat alles afkoelen.
Zeef de bouillon, klaar met geklopt eiwit, zeef opnieuw, voeg wat droge sherry toe en maak er met gelatine aspic van.
Leg de schoongemaakte visfilets op een schotel en giet er voorzichtig (steeds laagjes) nog vloeibare aspic over.
Laat een restant van de aspic stollen, hak in kleine stukjes en decoreer daarmee de schotel.
Nu voor kip
Maak de groentenbouillon met wat tijm, majoraan en selderijblad erin.
Verder als boven.
Leg, voor je de aspic over de kip giet, op de filets wat stripjes rauwe ham.
Super aspic
Maak een geconcentreerde bouillon van kalfsbotten, liefst schouderbladen. De bouillon zal mooi stollen bij afkoeling. Doe er voor kip in aspic gehakt kippenkarkas bij. Voor vis gebruik je visbouillon, eventueel met wat kip-spul erdoor, en gelatine.
Rijst en rijstproducten...
Over drie weken ga ik naar Nancy
Kan niet wachten
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)