dinsdag 7 januari 2014

Kerst-menu's en zo



Hoe vaak zou de "grap" nazi göring al gemaakt zijn?
In de jaren 60, 70 heel veel...

Vijf dagen

Ik heb het al ik weet niet hoeveel keer gezegd: ik eet in vijf dagen een keer vlees, een keer tofu, een keer ei, een keer vis, een keer kaas.
Ik bedoel natuurlijk: als proteïne naast de koolhydraten (aardappelen, bonen, pasta, rijst, varia) en verse groente.

Vijf dagen vijf gerechten nu


Nasi goreng prei tofu

Dat was met tofu dus. Maar ja, ik haalde de "tofu" uit de vriezer, en dat bleek na ontdooiing koolvis.
Nou ja, geen paniek. Maken we gewoon extra veel, en dan maken we daar later nasi-ballen van! Toch?! Met de wél-tofu dan ook erbij.

Met nasi ga je niet kloten met kruiden en zo. Conimex nasi goreng kruiden (zakje; niet de pasta) is prima spul.
Bremzout, dat wel, maar hier gebruikte ik het op zeg zes porties rijst, dus dat kan dan.
Week het spul volgens de instructies. Roer regelmatig om, dat staat er niet bij.

Kook rijst.
Gebruik Amerikaanse of Surinaamse.
Mik in flinke hoeveelheid kokend water, roerend weer aan de kook, heel laag vuur (kleinste pitje en plus plaatje), deksel, af en toe roeren, 12 minuten dat zal wel genoeg zijn, afgieten en mooi uitgespreid laten uitdampen / koelen, dat is essentieel.

Bak plakken tofu (en in mijn geval de stukken koolvis).

Kokos-vet ("kokos-olie"; pinda-olie ook prima hoor), ui, knof, gemberwortel, lombok, fors prei...
Rijst erin opbakken, roer-roer, geweekt kruidenspul erdoor... Tofu-blokjes en vis.stukjes erdoor.
Serveer met serundeng en fruitjes.

Nasi en bami goreng, dat zijn trouwens ontbijt-gerechten. Opgebakken (goreng) spul van de avond ervoor.
Maar je hebt ook bubur als ontbijt. Rijstpap. Ook erg lekker, vooral met kip en rauw ei. Op Google vind je allemaal fancy spul wat er niks mee te maken heeft. Bubur ayam, bubur telor.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie hier.

Nasi-ballen later.
Die nasi was vuil lekker trouwens...




Fazant kastanjepuree spruitjes

Kan het klassieker?

Dat was met vlees dus.
Zorg dat er goeie kippenbouillon klaar staat en dat de spruitjes heel goed afgehaald zijn. Niks gierigs.

Boter, sjalot, knof...
Kastanjepuree erbij en kippenbouillon. Prakken en roeren!
Op smaak met room en p/z. Proef.
En breng verder op smaak met naar believen wat malaga of wat cognac.

Kook de spruitjes in kippenbouillon...

Bak de fazant-filet in ganzevet...

Ik had de fazant van dezelfde pief als vorig jaar (veel schot er in) en het was even fantastisch lekker.

Vies lekker zoals elk jaar... Dat bittere van die spruitjes tegen de rest... Tegen de heel verschillende zoetheid van de fazant enerzijds en de kastanjes anderzijds (het structuurverschil!)...




Panir tomaat roti

Dat heet Shahi panir / paneer (kaas), en dat wordt dikwijls gepureerd. Dat heb ik níet gedaan.

Nepal.
Shahi paneer zie hier.

Rooster gebroken kemiri-noten (toko, en gebruik dus geen cashew of zo) in ietsje pinda-olie. Ietsje, want er komt nogal wat olie uit die noten.

Ui erbij en knof, gemberwortel, lombok...
Kardamom, komijn, masala...
Tomaat-stukken (zeer goed rijp)...
Kippenbouillon... Proef op zout (gebruik fish sauce).

Blokjes paneer in de saus warmen.
Roti bakken.
Smerig lekker...

Zie trouwens masala hier.
Zier er niet uit maar je ruikt de masoesa van het scherm af...



Grauwe erwten (en dat zijn géén kapucijners!)
Ruiken (kokend) erg lekker
Smaken zoeter dan kapucijners
Kookt wel een beetje "binnen gaar, buiten hard velletje"


Gepocheerd ei, grauwe erwten, champignons

Dit is dus het eieren-recept
Ik bakte wel wat guanciale mee, maar goed

Bonen weken en de volgende dag koken.

Kastanje-champignons bakken.

Zonnebloemolie, stukjes guanciale uitbakken. Eerst de vetste stukjes.

Ui, knof, chili-"vlokken" zonder pit, komijn, oregano ("chili-poeder" dus)...
Witte wijn... Proef.

Bonen erbij... Champignons... Eieren erin pocheren.
Paprika-poeder over de eieren.

Onverantwoord lekker... Dat mag niet, zo lekker! Wijkagent, grijp in! Nu!!



Risotto bottarga
Als je goed kijkt zie je overal kleine bruine stukjes -geraspte- bottarga

("Tutto risotto" heeft nooit van dit gerecht gehoord natuurlijk)
(Die weet niet eens wat bottarga is)

 
Risotto bottarga peultjes

Dat is de vis in het rijtje dus

Ik gebruikte Carnaroli. Wat steviger dan Arborio, en ook wat langer, wat voor de smaak weinig uitmaakt zou je zeggen, maar dat maakt wel uit. Het is minder bol, het heeft dus meer oppervlak ten opzichte van inhoud, en kookt dus bloemiger aan het oppervlak, of geeft zeg maar meer bloemigheid aan de saus. ("Staat dat in 'Tutto risotto'?" -"Nee natuurlijk niet!")

Ik weet niet wat Italianen hierbij zouden drinken, geen idee. Ik nam Gewurztraminer en dat was een prima keuze.

Heb goeie kippenbouillon klaar.
Rasp de bottarga grof.

Peultjes afhalen, in stukkies, koud water, half uur, Afgieten, afdruipen.
Sauteer de peultjes in boter.

Boter, peterselie (platte, ja!),sjalot, knof, grof gebroken witte peper...
Rijst erbij en roerend aanbakken.
Witte wijn, kippenbouillon, enfin, u kent het verhaal. Maar ook de peultjes erbij vanaf het begin.

Als je er de tweede en derde keer bouillon bij doet, dan ook in twee delen de bottarga.

Godverdomme wat was dit lekker...
Geil lekker...