zaterdag 4 januari 2014

Kip (6)



Little Oscar
Zie hier zijn voertuig (alle links hier in een nieuw venster).

Kip uit de oven

Kip met prei en gember

Maak een mengsel van zachte boter, citroensap en gemberpoeder (het kost enige tijd om de boter en het citroensap gemengd te krijgen).
Wrijf met deze boter een kip in en leg die in een ovenschaal die ook op het vuur kan.
Bak een uur op 200 graden; na een half uur beginnen met het braadvocht regelmatig over de kip te gieten.
Snij in de lengte gehalveerde preien in stukjes en was ze goed.
Sauteer de prei in boter en kruid met zout en cayennepeper.
Werk er wat citroensap door en laat, met een deksel op de pan, een minuut of vijf staan, enkele malen omroerend.
Haal de kip uit de schotel, giet daar een scheut water in en breng aan de kook.
Snijd de kip in stukken.
Leg de prei op borden, daarop de kip en daaroverheen de jus.
Serveer met gekookte aardappelen en salade.


Kip met knoflook, Navarra

Kip-stukken, olijfolie, peper en zout, fors ongepelde in tweeën gesneden knoflooktene, paprika-poeder over, in een hete oven.
Een scheut droge witte wijn erbij als het gaar is, omscheppen en aanbaksels losschrapen.




Taart van kip, kaas en ham

Snijd kippeborst in plakken en druk die plat; bestrooi met peper.
Vet een cakevorm in en bekleed die met plakken gekookte ham; de ham moet iets over de rand hangen.
Leg in de vorm een laagje kippeborst, daarop een laag van plakjes belegen kaas, daarop gekookte ham, kippeborst, kaas, rauwe ham, kippeborst etc.
Eindig met gekookte ham en sla daar de overhangende randen overheen.
Sluit de vorm af met aluminiumfolie en zet drie kwartier au bain marie in de oven op 160 graden.
Druk het oppervlak plat en plaats er een gewicht op; laat koelen en laat daarna verder koelen in de ijskast.
Stort en snij in schijven.
Serveer met mayonaise.




Quiche met kip, courgette, paddenstoelen en Emmentaler

Maak pie-deeg.
Bekleed er een ingevette vorm mee, werk de rand mooi gegolfd af (er komt geen deksel op de quiche) en bak tot lichtbruin bij 180 graden.
Snijd courgettes in stukken van ongeveer vijf centimeter, en die stukken in plakken van ongeveer een centimeter dik.
Bestrooi ze aan beide zijden met flink zout en laat ze 10 minuten liggen in een vergiet.
Bak in boter paddestoelen en lente-ui even aan op hoog vuur en steeds omroerend.
Klop eieren met peper, zout en een scheut room; je dient een hoeveelheid te hebben waarmee je ongeveer eenderde van de pie kunt vullen.
Strooi geraspte Emmentaler over de bodem van de pie.
Leg een laag van stukjes gekookte kip op de kaas, daarop een laag van het paddestoelen-mengsel, en daarop een laag van de goed heel afgespoelde, uitgeknepen en drooggedepte courgette.
Strooi er weer Emmentaler over, wat blokjes roomkaas of verse kaas, en giet er dan het ei-mengsel over.
Bestrooi met door olijfolie gehaald en daarna gehakt basilicum en bak drie kwartier op 170 graden.
Laat vóór het serveren ietsje koelen.




Pom, Suriname

Doe stukjes zoutvlees in flink water, breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.
Laat uitlekken. Gebruik 100 gram zoutvlees op één kip.
Hak een kip in stukken en bestrooi die met zout, peper en nootmuskaat.
Bak de stukken bruin in boter en haal ze uit de pan.
Fruit ui en knoflook in dezelfde pan.
Voeg het zoutvlees toe, stukken tomaat, peterselie- en selderij-blad en bak enkele minuten al roerend.
Doe er de kip bij en breng met kippenbouillon aan de kook.
Laat op laag vuur een kwartiertje sudderen.
Schil tajerknollen, ongeveer 3/4 kilo op een kip. Rasp de tajer.
Maak er dikke prut van met sinaasappelsap, wat meer limoensap, iets rietsuiker en zoveel vocht uit de pan met de kip als nodig.
Leg de helft van de tajer-prak op de bodem van een ingevette ovenschotel en eg hierop de kip met de saus.
Bedek met de rest van de tajer. Bak anderhalf uur op 180 graden.
Serveer met rijst, groenten, zure komkommer (atjar ketimoen) en gebakken of gekookte bakbanaan.

Je kan zoutvlees ook (deels) vervangen door voorgebakken stukjes fa chong, Chinees-Surinaamse worst.
Die heb je van kip en van varken. Erg lekker.




Vol au vents met champignon en kruizemunt. Engeland.

Maak Basissaus (béchamel met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn).
Bak champignons in boter in een sauspan.
Voeg de saus toe en gehakte verse kruizemunt.
Roer om en laat op laag vuur staan met een deksel op de pan tot de saus goed warm is.
Roer regelmatig en proef op peper en zout.
Bak de vol au vents volgens de aanwijzingen en vul ze.
Of maak ze zelf; een cirkel van bladerdeeg, nat maken, daarop een ring van bladerdeeg, nat maken en zo verder opbouwen.
Niet vergeten ook een dekseltje te maken.

Klassieke vol au vents, bouchées à la reine, worden gevuld met kip-champignonragoût of met kalfsvlees.