Suze zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
"Suze (likeur) is een aperitif", dat slaat natuurlijk nergens op...
Suze-cassis, dát is wel een likeurtje zeg maar.
Kookboeken en zo
Tools for Cooks
Mcfadden; Jaqui Small, Londen 2000
Keukengerei voor de betere kok.
Aardig, maar niet écht goed.
* Welke kok werkt er nou met een kartelmesje, een "tomatenmesje"...
* "Aziatische koksbijl": dat is geen bijl, daar hak je niet mee, dat is een mes, daar snij je mee. Zie hier. Een keukenbijl zie hier.
* "Paella-schuimspaan", wat is dat nou weer voor onzin...
* "Een 'boksbeugel' is nuttig om vet door bloem te mengen als dat met de vingertoppen niet lukt." Nee, dat is nuttig om vet door bloem te mengen zonder dat je vingers het spul warm maken.
* "Was en droog de deegsnijders om roest te voorkomen.". Gelul, dat is RVS.
* Deegrollers van de Blokker soort, met handvaten, sic...
* "Stokbroodblik met anti-aanbaklaag": dat is dus zo'n ding voor in de steamer van nep-bakkers...
Praten met Volle Mond
Anne Scheepmaker / Phillip Mechanicus; De Bijenkorf, 1998
Mechanicus is een geborneerde zeur, maar dat schreef ik al eens.
Grillade de bœuf au gros sel, Michel Guérard
Maar dat is gewoon dat Noord-Spaanse (erg aardige!) zout-grillen.
Ovenschotel vol zeezout, bonkend laten inklinken, loeiheet stoken en als steengril gebruiken.
Heel erg lekker.
Guérard doet het met een biefstukje in een koekenpan met een dun laagje zout. "Wacht tot het zout begint te knetteren".
Op pagina 92 komt die freudiaanse kook-vergissing het beeld binnen lopen.
En mokka schrijf je moka.
Op pagina 183 wordt Alain Juppé (waarmee ik prima on speaking terms ben) ingevoerd als liefhebber van ortolanen. Groot gelijk!
O, en Helmut Kohl heeft een kookboek geschreven, Kulinarische Reise durch deutsche Länder. Moeten we zien te vinden!
De Ardense Specialiteiten
Jordaens; Publiboek, 1982
Netelsoep, brandnetelsoep dus.
Ui, aardappelen, reuzel, water, p/z, jonge neteltoppen, room.
(Bulgarije: lente-ui en gewone ui, rijst, soort feta, roomboter, citroensap, z/p en neteltoppen. Heel anders dus.)
Soep van paardenbloem (paardebloem staat er natuurlijk)
"Gebleekte paardenbloem", molsla dus.
Prei, ui, boter, aardappelen, water, melk, z/p.
"Rookworst met spek", dat soort gerechten...
Rookworst, bacon, ui, knof, boter, paprika, tomaten, peterselie, eieren, p/z.
Ardense pannenkoek ("pannekoek", veel mooier, maar scoort niet in zoekmachines)
"boekweitmeel of spelt", hé.
Melk, eieren, reuzel, zout.
Rode kool met rode wijn
En boter en suiker.
En ook rode kool met spek, worst, appelen, bruine suiker (weer dus), laurier, kruidnagel, p/z, azijn, boter.
"Remoudou", Limburgse kaas, heet in Maastricht rommedoe.
Heet in België ook wel Herve, uitspraak erf.
Picasso
Wat gaan we maken?
Weinig, want het meeste ken ik.
Toch een heel aardig boek.
Maar niet voor als je lijnt!
Aardappelen met rookworst, gegratineerd met Gruyère
Knof, witte wijn, boter.
Uienpuree
Boter, uien, bouillon.
Lang.
Bloem en boter eronder roeren, eventueel wat melk.
Ardense toast
Asperges, champignons, tomaat, worst, Gruyère...
Daar kom ik op terug want ik plande al een verzamelpagina over dat soort spul.
Huishoudelijk bier, en ook Huishoudbier
Ik houd u op de hoogte.
Griesmeeltaart
Een vlaai, rijstevlaai zeg maar, maar dan met griesmeel.
Rozijnen, gekonfijt fruit, eieren.
De Beste Vlaamse Groente- en Fruitgerechten
We blijven nog even in den belzjiek
Van Remoortere; Helios, 1984
Paneren à l'anglaise
Eiwet, olie, z/p
Geen idee
Vlaamse sla
Witlof, haring, aardappel, peterselie, kervel, olie, azijn, p/z
Aardappel-champignon kroketten, uhh, croquetten
Aardappelcroquetten met spek en kruiden
Sjalot, peterselie, gerookt spek, spekvet, eieren, p/z, noormuskaat
Veel recepten voor "hoppescheuten", maar ja, waar koop je die, cq waar haal je het geld vandaan...
Met room en aardappel en citroen in bladerdaag
In zure room
In room met vlees- of vis-glacé
Met vinaigrette
Met witte Trappist of met Duvel, room, peterselie; op toast
Bloemkool gevuld met HOH (met kalfs), ei, ui, room, gruyère
Bleekselderij gevuld met idem, en het geheel in varkensnet
Stoven in kalfsjus
Met tomatensaus
Gevulde uien uit Aalst
Sjalot, tomaat, oetserzwam stoven
Verkenspootjes garen, vlees van de botten en stoven met ui wat je uit die uien haalt
Alles mengen en vullen
Met pikante tomatensaus
Witte bonen met spek en zurkel (zuring)
Met gierst gevulde paprika's, en Appelvla met gierst
Kersen met vanille-roomijs, banketbakkersroom en arak, doe maar ruig
Wortelconfituur voor gevogelte en wild
Suiker, azijn, citroen, jenever, boter
Wat gaan we maken?
In smout (reuzel) gesmoorde spruitjes
Met nootmuskaat
Hele preien (geen groen!) in Duvel gestoofd, en gegratineerd met Gruyère
Of maar gewoon hele preien gestoofd in witte Trappist
In room met sjalot gesmoorde oesterzwam
En nou ga ik risotto maken, met kreeft-bouillon, en met garnalen en spekje en met pieds de mouton.
Nou jullie weer.