zaterdag 25 januari 2014

Blini


Bij "Mangiare" maakte Jonah Freud blini, o.a. naar recept van Sylvia Witteman. Ze waren niet te vreten want de recepten van Jonah klopten niet. Dat was o.a. 250(!) gram bakpoeder. Er moest o.a. rauwe ui op. Het was niet te doen. De andere recepten van blini's waren ook niet goed.
Ze hadden verderop in de uitzending een geitenkaasje uit Groningen dat heerlijk was. Kobunder. Uit Enumatil zeiden ze, maar het komt uit Lippenhuizen. De melk komt uit Enumatil (vlak bij jou Maarten). Zie hier.

Onderstaand recept is dus van Witteman, haar boek loopt als een trein:  het kookboek bij de film Soof.

Voor 10 blini
5 eieren
250 milliliter melk
2½ zakje bakpoeder
200 gram bloem
2½ citroen, schil ervan
300 milliliter crème fraîche
10 plakjes zalm
3 sjalotjes
dille
kappertjes

Scheid de eierdooiers van het wit en zorg ervoor dat er niets van het eigeel bij het wit komt. Klop de dooiers met de melk, het bakpoeder en een snuifje zout in een kom. Klop er geleidelijk het meel en de citroenrasp door tot een mooi glad beslag. Dek het beslag af met folie en zet 30 minuten in de koelkast. Klop de eiwitten stijf vlak voordat je blini’s gaat maken en spatel ze door het beslag. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en doe er wat kleine klontjes boter in. Lepel er een paar schepjes beslag in en bak de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn, keer om met een spatel en bak ze nog 2 minuten. Leg ze op een rooster om af te koelen. Lepel een beetje crème fraîche op elk pannenkoekje en leg er een plakje zalm op. Garneer met uienringetjes, kappertjes en dille.
Variëren met kaviaar in plaats van zalm.

Het boek van Soof
Sylvia WittemanFoto: mijn verfbakje/tafeltje, geschilderd in mijn woonkamer terwijl ik beneden een atelier heb en overal elders in het huis kamers. Ga toch stofzuigen slons.