donderdag 16 januari 2014

Ancho poblano en serrano pepers



Ancho [Antsjoo] poblano peper
"brede uit Puebla"
Formaat puntpaprika, maar wat dikker dus
Licht pikante paprika zeg maar


Trouwens ook nog tomatillo vandaag

[tomattIEljo]

Dank! maar weer voor deze proefzending, van Westland Peppers hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie ze ook hier.


Ancho Poblano

Ik heb op verschillende manieren geprobeerd ermee te koken, maar dat is eigenlijk alleen lekker op één manier, en zoals ik het vanavond in bami goreng ga doen: juist vóór het serveren kleine stukjes rauw er door.
Verder: rauw gebruiken in salades en zo.
Heerlijk!
Licht pikant.

Zie Wiki hier.

Groen minder scherp dan rood, hé...

En ze hebben dus dat licht verraderlijke van die kleine niet al te hete groene, pimientos de padrón, die wel eens in ene een hete zuster blijken te hebben.
Niks mis mee hoor.



Serrano

Serrano pepers (serrano: van de sierra, hoogvlakte) hebben wat vergelijkbaars met ancho poblano, namelijk dat ze veel rauw worden gegeten. Komen allebei uit Puebla trouwens.
Haal dan wel de zaadlijsten en het zaad er uit (ze zitten trouwens "vol" met dat spul; niks holtes).

Lijkt wat op jalapeño, van buiten dan, maar ietsje krommer, ietsje langer. Wel dezelfde bolle punt.

Smaak nu.
Rauw eten zeggen ze, maar in dit geval kan je het ook prima meekoken, alleen niet meteen met de ui en knof erbij; toch wel ietsje later.
Jalapeño heeft een "bredere" smaak, dit heeft een duidelijker gerichte smaak zeg maar.

Ik heb het overal in gebruikt, en het is overal lekker bij.

Rauw eten?
In de lengte halveren, spul er uit, en begin dan met het puntje,
Niks aan de hand.
Werk je dan langzaam naar boven en...

Ze worden ook rauw gegeten mét het spul er in. "Heter dan jalapeño" dan, ja, dat zal wel... Zoals ik al schreef: ze zitten "vol".

Zie Wiki hier.



Tomatillo

Tomaatje. [toomattIEljo].

En u ziet het al natuurlijk: familie van de Kaapse bes en van het lampionplantje.
En net als de Kaapse bes plakt het enorm, als je dat lampionnetje er af hebt..

Wel in de verte familie van de tomaat, dat wel. Net zo goed als van de aardappel trouwens.
Solanaceae, Nachtschade-achtigen.

Rijp zijn ze rood maar het wordt meestal groen gebruikt.
Je kan het mee-koken of je kan het bakken / stoven.

Heel kort kleine stukjes meestoven: stukje in je mond = heel mooie prachtige smaak. Een explosie van frisheid.
Iets langer meestoven: licht-frisse smaak aan het gerecht.
Nog wat langer meestoven: licht-zure smaak aan het gerecht, en dat moet dan wel kloppen met de rest, dat kan ook verkeerd uitpakken.

Licht zure smaak altijd, dus niet gaan ver-zoetzuren.

Wiki zie hier.

Die Kaapse bes, die kan je ook gedroogd krijgen, onder de fantasie-naam Inca-bes, met enorme gezondheids-dinges van anti-oxidanten en 100 jaar worden en zo.
Maar ik moet zeggen: wel erg lekker, als je tegen wat zuur kan.

En dat lampion-plantje, die bessen kan je ook eten hoor.
Althans: als ze oranje zijn snij je ze door midden en droog je ze.
Malen en in kerrie gebruiken.
Bitter.




Westland-jongens: hoe is met met die veelbelovende nieuwe Afrikaanse peper, die uiterst veelbelovende Kookenz peper die we samen aan het ontwikkelen zijn? Staat ie al in bloei?