zaterdag 25 januari 2014

Karel van het Reve


De joodse spijswetten zijn in oorsprong hygiënische maatregelen (2)

Toch lijkt het me geen sterke stelling [dat varkensvlees verboden is omdat er Trichinella in kan zitten]. Ten eerste, laten we wel wezen, is varkensvlees helemaal niet ongezond. Gojim eten het al duizenden jaren.
 Rabbi Lampert

Als je zegt dat er in ongekeurd varkensvlees trichinen kunnen zitten en dat je daar ziek van kunt worden, dan is dat niet helemaal eerlijk, want je kunt zowat van alle voedsel ziek worden, als daar ziektekiemen of verwekkers in zitten, en die kunnen overal in zitten. Wie zo tekeer gaat over de ziekten die je eventueel van varkensvlees kunt krijgen zou als hij eerlijk was ook uitvoerig moeten ingaan op de vreselijke ziekten die je van gefilte fisj kunt krijgen. Maar daar hoor je nooit iets van. Ook Leviticus zwijgt daarover. Noch is daarover iets te vinden in de andere boeken Mozes.
     Ik geloof ook niet dat die oude joden die trichinella in de gaten hadden, al moet natuurlijk worden toegegeven dat joden ontzettend slim zijn en een groot aantal ontdekkingen gedaan hebben. Het lijkt me veeleer dat deze stelling zijn ontstaan dankt aan het geloof in de doelmatigheid der dingen.
     Dat iets zou bestaan en niet een nuttige functie zou hebben is voor de meeste voorbijgangers welhaast ondenkbaar. Vroeger geloofde menig socioloog - Steinmetz heette hij geloof ik - zelfs dat oorlog een nuttige functie had, namelijk het uitroeien der zwakken. Alleen de sterken bleven over. En dat was dan ook weer ergens goed voor, waarvoor ben ik vergeten. Dat een pijl of een kogel geen onderscheid maakt tussen sterken en zwakken, daar dacht men niet aan, en men vergat ook dat het veelal de sterken waren die naar het front gingen en de zieken en zwakken die thuis bleven. Een dergelijke theorie heeft ook bestaan ten aanzien van ziekten. Hij steekt trouwens af en toe de kop op als iemand beweert dat al die inentingen en antibiotica ons steeds zwakker maken want vroeger zorgden ziekten ervoor dat alleen de sterken overbleven.

Karel van het Reve
Uren met Henk Broekhuis
Rainbow Pocketboeken

Aflevering 1 zie hier (alle links hier in een nieuw venster).