dinsdag 11 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (1)



Duitse inkopen vandaag
Dit is momenteel in Duitsland erg populair
Käsetorte met mandarijn
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Vermijd recepten met kokos!




Leuke eenvoudige vegetarische voorgerechten   

Niet chic, en eindelijk eens wat anders

Ik had liever Vagoterische geschreven, maar dat scoort niet in zoekmachines...



En, o ja!

Ik publiceerde dit al twee dagen geleden, maar om er een mooie serie van te maken moest ik wat aanpassen

Die voorgerechten, dat moet worden één koud, één warm en één soep



Koud

Gestoofde prei met truffelmayonaise



Lijkt gewoontjes ex die mayo, maar is ongelofelijk lekker

Snijd van niet te dikke (maar ook niet dunne) preien al het groen en de kont
Je moet ongeveer 10 à 12 cm. overhouden
Neem drie prei meer dan je nodig hebt

Maak groentebouillon; van een blokje is prima maar neem liever een pot groentefond
Breng aan de kook en mik de prei erin
Als het weer kookt op heel laag vuur; het moet net sudderen mét een deksel erop
(Breng aan de kook, zet op een warmhoudplaatje, breng weer aan de kook, deksel, en zet heel laag; dat werkt het mooist)

Laat minstens een uur sudderen

Haal er een prei uit, haal daar een? twee? drie? rokken af, totdat je een preitje hebt wat je met een (relatief bot) tafelmes als boter kunt snijden
Lukt dat niet? Nog een half uurtje enzovoorts

Prei OK?
In de bouillon laten afkoelen, en zodra koud die rokken eraf
In de koeling bewaren maar serveren op kamertemperatuur

De bouillon is perfect voor Joodse kippensoep

Truffelmayo
Mayo recepten vindt je overal
Gebruik ingrediënten die allemaal geel goed op (dezelfde!) kamertemperatuur zijn
Eigeel, Dijon mosterd, zonnebloemolie, witte peper, citroensap
(Men zegt wel gemalen gedroogde groene peper, en dat is ook zo, maar daar is moeilijk aan te komen; maak evt. zelf in de dehydrator)(die ik van de Sint een kreeg!)

Rasp er wintertruffel over en laat iemand anders onderwijl dat spul direct onderroeren
Laat een uur op kamertemperatuur staan, regelmatig omroerend

Of koop truffelmayo...
Maar ja, dan kan je niet met plakjes truffel garneren...

Serveer met die wat dikkere toastjes die je rond en vierkant kunt kopen, en echt goede zoute boter (Iers, Deens, Normandisch...) op kamertemperatuur



In elke Duitse super
Enorm lekker


Warm

Verse augurk met kaassaus


Verse augurk is moeilijk te krijgen, maar je vindt overal "snoepkomkommertjes", ik krijg het haast niet uit de pen, en dat is hetzelfde

(Je kan die komkommertjes dus inmaken
80 gram zout/liter
Een dag
Helft pekel weg en aanvullen met witte wijnazijn
Er kunnen inmaakkruiden bij natuurlijk, dan pas, en dan wel een maand laten staan)

Je kan ook met geblancheerde venkel werken

Klinkt ook weer gewoontjes, maar mooi gemaakt is dit echt enorm lekker

Kaassaus maken van oude nagelkaas
Boter, sjalot, knofje...
Bloem...
Witte wijn en/of groentebouillon en/of volle melk (1 op 1 op 1 is het lekkerst)...
Kaas erdoor raspen (kruidnagels verwijderen)
Wat sudderen
Scherpe mosterd erdoor (dat scherpe gaat eraf)
Na even proeven op p/z

Blokjes augurk in ingevette ovenschaaltjes
Saus, paneermeel, vetspuit erover (vind je bij de bakproducten), oven

Serveer met citroen en vers gehakt selderijblad (in een kommetje ernaast; gebruik ook de heel fijn gehakte stengels; gebruik nooit selderijblad van selderijknol want het blad is matig en de stengels vies) en stokbrood



Lebkuchen
Lekker meegestoofd met rundvlees
(Je kan ook taaitaai gebruiken)
Dat vlees afwerken met gehalveerde zilveruitjes


Soep

Groentesoep met gepocheerd ei


Neem een pan die op het vuur en ook in de oven kan
Of giet halverwege, voordat je er de eieren in breekt, van de vuurpan in de ovenpan

Boter, sjalot, knof...

Wat bloem...

Saus van maken met warme paddo-fond (alle fond is bij Jumbo stukken beter en ook nog stukken lekkerder dan bij AH!)

Diepvries doperwten erin...

Er gaan daarna ook stukjes asperge in
Kook stukjes groene gaar in die paddo-fond voordat je die gebruikt
Dit recept is Spaans en daar doen ze het met witte asperges, maar dat zijn daar heel dikke in blik
Hier heb je enkel heel dunne (slierasperges heet dat); doe die er eventueel in stukjes bij, net voor het serveren

Breek eieren in de soep en bestrooi met zoet paprikapoeder en met zout

Met mooi stokbrood serveren!



Een heel klassieke Engelse soep
Zie hier
Vandaar de Mock Turtle
Zie hier
Maar goed, om onduidelijke redenen is die soep nu populair in Duitsland




Zie de volgende aflevering hier

Of klik hieronder op Nieuwere post