maandag 14 april 2008
Taart. Eindelijk.
Key Lime Pie (Florida)
Bodem
Kneed met koude handen 125 gram koude boter, 150 gram (gezeefde) bloem, 1 eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel ijswater tot een deeg.
Zet het deeg een uur in de koelkast.
Verwarm de over voor op 200 graden.
Druk het deeg in een taartvorm (boterkoek- of pie-vorm) en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bedek de bodem met bakpapier en gedroogde erwten.
Bak de bodem gedurende 15 minuten en verwijder dan de erwten en het bakpapier.
Bak nog eens 10 minuten en laat de bodem enigszins afkoelen.
Klop vier eierdooiers met voldoende room schuimig om een dik-vloeibare massa te krijgen.
Werk er flink limoensap door en daarna suiker naar smaak.
Klop de eiwitten goed stijf en spatel ze op het deeg.
Bak in een niet te hoge vorm 15 minuten op 180 graden.
Appeltaart met pijnboompitten (Sicilië)
Maak als appeltaart maar maak het deeg anders.
Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eieren.
Werk er citroenrasp door.
Werk 120 gram boter door 300 gram bloem en werk de twee mengsels door elkaar.
Gebruik geen rozijnen maar decoreer de taart voor het bakken met flink geroosterde pijnboompitten.
Toscaanse appeltaart
Roer 150 gram boter smeuïg met 150 gram suiker.
Werk er 300 gram bloem door, 150 gram gesmolten boter, rasp van een citroen, nootmuskaat, bakpoeder, wat zout en 100 cc melk.
Vet een vorm in en bestrooi met bloem.
Giet het beslag in de vorm en leg daar flink stukjes appel op.
Bak een uur bij 170 graden en serveer, bijna afgekoeld, met slagroom.
Chocoladetaart uit Parijs
Vet een springvorm in.
Smelt aan gewicht gelijke hoeveelheden pure chocolade en boter langzaam in een sauspan.
Klop in een grote kom op 100 gram boter twee eieren goed op met iets meer dan een kwart kopje suiker per ei.
Werk er iets meer bloem doorheen dan je suiker gebruikte, en bakpoeder.
Giet er beetje bij beetje het chocolademengsel bij en werk voorzichtig door elkaar, maar wel snel genoeg om klonteren van het ei te voorkomen.
Doe het mengsel in de vorm en bak een klein kwartier op 225 graden.
De binnenkant van de taart moet nog net vloeibaar zijn.
Eet warm of koud, met slagroom.
Spaanse variant
Giet, zodra de taart uit de oven komt, droge Chinchón over de taart (te vervangen door een mengsel van Anisette of zo en marc of -echte- brandewijn).
Kaastaart met fruit
Maak een mengsel van gepureerd fruit en verse kaas.
Breng op smaak met citroensap en suiker.
Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
Doe er het fruitmengsel in en decoreer met fruit.
Koel goed voor het serveren.
Zoiets.
Publié par Maarten à 17:09:00