dinsdag 8 april 2008
Het lekkerste met pompoen
Pompoensoep. De echte goeie.
Snijd een (liefst oranje) pompoen in grove stukken en laat die, met schil en pitten dus, in licht gezouten bouillon aan de kook komen, met wat ui, knoflook, laurier, geplet korianderzaad, kruidnagel, foelie en geplette peperkorrels.
Zachtjes doorkoken tot de pompoen uit elkaar begint te vallen.
De pompoen afgieten door een vergiet en het kookwater bewaren.
Als de pompoen wat is afgekoeld de pitten en de schillen verwijderen (gewoon de pittebn met de hand eraf halen, en het vruchtvlees van de schil drukken).
De pompoen plus ui en knoflook in een deel van het kookwater doen, prakken en aan de kook laten komen.
Zachtjes laten inkoken.
Als het te dik is kookwater toevoegen.
Serveer met zure room en met gehakt korianderblad erover.
En/of met taklia. Egypte.
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...
Goede tweede is pompoenbrood.
Pumpkinbread. Amerikaans. Verslavend lekker
Doe in niet teveel kokend water stukken pompoen, met schil en pitten en al.
Laat het water aan de kook komen met zout, wat peper, wat koriander/ketoembar (-blad of -zaad), wat ui en wat knoflook.
Als de pompoen zacht begint te worden afgieten en heel goed laten uitlekken. Hoe minder vocht er in de pompoen zit, hoe beter de smaak van het brood.
Als de temperatuur wat is gezakt de pitten verwijderen en het vruchtvlees van de schil drukken.
Pureren.
Van de puree met bloem een soepel deeg maken.
Bedenk dat er meer bloem nodig is dan op eerste gezicht lijkt; er moet misschien dus ook wat meer zout bij.
Los gist (eventueel uit een zakje) op in ietsje lauwe melk en kneed dat goed door het deeg.
Laat het deeg onder een theedoek op een warme plek rijzen tot dubbel volume (kost enige tijd!) en kneed dan terug.
Herhaal dit.
Vorm er korte dikke stokbroodjes van, maak aan de bovenkant enkele diagonale parallelle niet te diepe inkervingen en laat de broodjes flink rijzen (kost tijd!).
Bak ze bij ongeveer 170 graden tot ze gaar zijn (snijd een broodje door en kijk of de binnenkant gaar is; zoniet: bak verder).
Smaakt iets zuur.
Lekker dus met honing.
Of is de goede tweede pompoen gestoofd met rundvlees?
Hier.
Publié par Maarten à 18:57:00