dinsdag 8 april 2008

Noedels, Knödeln. Klösse, dumplings, gnocchi, quenelles


Uhh, noedels zijn geen Nudeln. Noedels zijn Knödeln of Klösse. Nudeln = pasta. En de uitspraak van gnocchi = njÒkkie.

Maar goed.

Het principe is simpel. Je hebt een puree ergens van, variërend van aardappelpuree tot gemalen spek + lever, en daar maak je met bloem deeg van. (Altijd meer bloem nodig dan je denkt!). Van dat deeg maak je balletjes en die kook je in iets gezouten water tot ze bovendrijven.

Hieronder wat variaties. Maar ik maakte het bv. ook van wortel-puree. Met rivierkreeft en nog iets. Was zo lekker dat een disgenoot, bord op schoot, dat bord op de grond liet vallen toen de telefoon ging.

Kartoffelklösse oftewel gnocchi de patate.
Puree op de normale manier, bloem etc. zie hierboven.
Serveer met tomatensaus en zwarte olijven en goede vers geraspte kaas. Ook idem als ovengerecht.Als je gnocchi koopt, kant en klaar, nou ja, je moet ze nog koken, zijn ze dikwijls geribbeld. Dat gaat met een geribbeld spaantje. Dan koken ze bloemiger? Dan nemen ze meer saus op? Geen idee, maar ik maak ze zo compact mogelijk, en dat beantwoordt aan de smaak van de gemiddelde Nederlander die ze nog nooit at.

Semmelknödel
Idem als boven, maar geen bloem maar gerasp oud brood.
Kan je op koken na kant en klaar in de Duitse super krijgen. Prima. Zijn wel groot. Twee pp. is meer dan genoeg.Bayrische Semmelknödel, ook wel Semmelklösse (nieuw venster zoals altijd hier).

Halb halb
Half puree, half door een enorme knoflookpers geperste rauwe aardappel.

Rohe
Van enkel rauwe aardappel.

Serviettenkloss
Een hele grote kloot, in een theedoek gestoomd. Serveer in plakken.Dit is overigens een Thüringer Semmelkloss.

Engelse dumplings, dat is hetzelfde als die Duitse.
En over Aziatische dumplings, daarover een andere keer. Dat is een beetje richting die Oostenrijkse dumplings, met een pruim er in.

Leberknödel
1/3 gemalen lever, 1/3 gemalen Backen (kopvlees; eventueel spek) en dan met bloem etc. Peper, zout en majoraan.Tot slot quenelles
Zie "voor(gerecht)-2" hier.