maandag 28 april 2008

Salades


Want de zomer komt er weer aan. Niet als je naar buiten kijkt maar naar de kalender.

Kook vandaag bij T., oa. een salade van bleekselderij en kaas, met een dressing van piccalilly, room en Tabasco. En over Tabasco gesproken, kennen jullie groene Tabasco?



Dit is niet de echte, dat is Louisiana Gold, maar daar kon ik geen goed plaatje van vinden.

Ananas-radijssalade
Maak een salade van fijngesneden icebergsla met daarop stukjes ananas, halve radijzen en geroosterde pijnboompitten.
Maak een yoghurt-dressing (+ mayo) met wat citroensap erdoor en selderijzout.



Japanse radijs, daikon

Radijs combineert goed met zoute dingen, zoals bv. forel-ei'tjes of gerookte heilbot.

Appel-mandarijnsalade
Maak een salade van appel en mandarijn, met daarbij in warme thee gewelde rozijnen en stukjes van gemberbolletjes.
Haal de stukjes appel direct na het snijden door citroensap.
Serveer met cocktailsaus (goede ketchup, mayo, cognac of whisky, paprikapoeder).

Een foto van Remia zullen we er maar niet bij zetten...

Bloemkoolsalade
Snijd roosjes klein van witte bloemkool en van groene bloemkool en/of van broccoli.
Marineer het met wat sherry-azijn, wat olijfolie, wat gebroken piment, wat gebroken jeneverbessen, wat Worcestershire en wat zout en peper.
Laat koelen en schep regelmatig om.



Zat een keer in een restaurantje in de Betuwe, zegt die eigenaar "Houdt u van bloemkool?" -"Nou nee" zeg ik (angst voor maizena-papje). "Dan moet u de mijne eens proeven" zegt ie. Even later zie ik hem de moestuin in lopen en terugkomen met een groene bloemkool. Was perfect.

Feta-salade
Leg ongeschilde rode uien een drie kwartier in de oven op 200 graden.
Leg er ook rode paprika in tot ze zwart geblakerd zijn.
Laat de paprika iets afkoelen en daarna in een plastic zak tot volledig koud.
Maak ui en paprika schoon en snijd fijn.
Meng met flink gebrokkelde Feta en breng op smaak met wijnazijn, zeezout, verse tijm en versgemalen zwarte peper.



Bij de betere Turk kan je een soort oude feta krijgen, çiftlik.