vrijdag 4 april 2008

Discussies vanavond


Hoe maak je mooie rechte en even brede strips deeg voor op appeltaart?

Simpel. In de patisserie gebruik je een "Mobylette". Ik vind geen afbeeldingen, dus dat zal wel een plaatselijk woord uit de Médoc zijn, daar waar ik de patisserie leerde.
(Weinig info op het web over hen. Waarom zouden ze ook; druk beklant vanwege de kwaliteit.
Hier. Als altijd: link = nieuw venster.

Maar goed, een "Mobylette" ziet er ongeveer zo uit:In ene schoot het me te binnen dat ik er een foto van heb.Staat in dit album.

Waarom "Mobylette"? Misschien maakt Mobylette ze. Per slot van rekening maakt Peugeot ook pepermolens. Hier.

Het middendeel scharniert, zodat je het breder of smaller kan maken, en aan de onderkant zitten op elke hoek van die ronde mesjes als waarmee je pizza snijdt.

Maar als je geen Mobylette hebt? Simpel. Deeg uitrollen tot dun, langs de deegroller er een rechthoekige plak van snijden, iets bebloemen(*) en dat uitwrijven over het oppervlak. Plak oprollen en die rol in schijfjes snijden. Schijfjes uitrollen et voilá!

(*) Ook een trucje. Met de vingertoppen wat bloem pakken, vingertoppen tegen de binnenkant van de top van de duim, "Pats!" je hand open laten springen.

Tweede discussie. Hoe maak je sperzie- of snijbonen klaar?
Altijd zo. Kop/kont eraf, stukjes, minstens een half uur in koud water. Afgieten, drooghusselen, in hete olie roerend aanbakken met ui en knof, totdat het merendeel verkleurd is. Dan vloeistof erbij, aan de kook: lager vuur en gaarkoken. Liefst zo uitgekiend dat de vloeistof verkookt is als het spul gaar is.