dinsdag 29 april 2008

Diversen


Goede vis hier (alle links in nieuw venster hier).

En iets nieuws: Culiblogs. Zie bij de links. Over 10 minuten dan tenminste.

Ennuhh, er ontbrak nog wat bij die Russische belevenissen van een jaar of 35 geleden. Uhh, post van enkele dagen geleden dan dus.
At in een Georgisch restaurant in Moskou. Je kon alleen reserveren per twee personen, maar dat kwam dus mooi uit. Maar je werd, zoals dat in de DDR heette, "plaziert", je moest gaan zitten waar ze je wensten te hebben. Dus we zaten aan een 4 persoons tafel, met een Noor die alleen was en dus voor 2 betaald had en dus recht had op twee plaatsen. Leuke kerel. Iedereen kreeg pp. 1 liter kwas, brood-bier:Info hier.

Dus we hadden 4 liter kwas (kvass) op tafel staan. En 4 x een fles rode wijn en 4 x een half flesje wodka.
Aan het eind was alles op, verdomd. Terwijl mijn vrouw weinig donk, maar dat werd door die Noor gecompenseerd, zal ik maar zeggen.
Herinner me dus weinig van dat etentje. Herinner me wel dat we aansloten in de rij buiten die tent, maar dat we er door in de rij staanden onmiddelijk op gewezen werden dat wij niet in de rij hoefden te staan (zagen ze aan onze kleren). En inderdaad, we konden zo naar binnen lopen met ons reserveringspapiertje. Voor ons was dat beschamend, voor die Russen in de rij de normaaltste zaak van de wereld.
Verder: een enorm lekkere, "droge" Georgische pindasaus. Kan je niet op Googlen want dat is compleet verstoord door Georgia (US) / peanuts.
Tot slot: het gedrag aan een tafel met (?)Georgische partijbonzen. Walgelijke zatternij. Ongelofelijk.

Georgië hier.

O ja. Met de tram gingen we naar het graf van, ik meen Tolstoy. Je moest zeg 20 kopeken in een sleuf doen en dan aan een slinger draaien. Die munt viel op een soort rupsband, die na het draaien aan die slinger wat opschoof. Daarboven een plexiglas raampje. Zodat degene na je kon zien of je er wel genoeg had ingedaan.
En op dat kerkhof allemaal armetierige graven met Orthodoxe kruizen. Gemaakt van gaspijp en T-stukken.
Tram, omdat we geen taxi konden krijgen. Later ontdekte ik hoe dat wel makkelijk ging. Op een straathoek gaan staan en met een dollar-biljet wuiven. Je moest wegspringen voor de met gierende banden aanstormende taxi's.Blini, deze met forel-ei'tjes.

Maak pannekoekbeslag van boekweitmeel, melk, wat zout en met flink ei erdoor.
Er kan ook crème fraîche door.
Gebruik geen erg koude melk.
Roer gist door het beslag en laat een uur afgedekt met een doek op een warme plek staan.
Bak er pannekoekjes van in boter.
Serveer met zure room (eventueel gemengd met crème fraîche) en kaviaar en/of gerookte zalm en/of zoute haring en/of zalm- of forelkuit.
Er kan ook dille bij en/of gehakt ei.
En wodka, natuurlijk.

Versie uit Sint Petersburg.
Gebruik 1/3 bloem en 2/3 boekweitmeel.
Aanmaken met half om half crème fraiche en eigeel (een eigeel op 100 gram bloem + boekweit).
Laat een uur staan (zie boven), klop de eiwitten stijf en werk die voorzichtig door het mengsel.
Laat weer een uur staan.

Ook mooi, en zie een van de mooiste boeken van Nabokov, Pnin.
Pirogi
Recepten hier.