vrijdag 11 april 2008

Eetclub gisteren


Vanwege al de chaos omtrent wat we zouden eten eea. maar even –deels- opnieuw.

Borrelhapjes
Eendeieren hier (zoals altijd: links openen in nieuw venster).

Waterkastanjeopgebakken met lombok, ui, knof. Als zout Fish Sauce.
Hier.

Lotuswortelals boven maar met pippali-peper ipv. lombok.
Hier.

En, ondanks dat het thema vego was, Oostenrijkse ham (dank W.!) Erg lekker, mooi zacht van smaak. Dank trouwens ook S. en T. voor de hulp!

Voorgerecht
Rujak Malayu, Maleise roedjak.
Indonesische roedjak hier maar dat is meer een bijgerecht, en –voor kolonialen- een nagerecht. Trouwens, het recept klopt niet helemaal want de Terasi / Trassi (hier) en de petis ontbreekt.Petis oedang

Recept nu. Indonesische.
Bak op niet te hoog vuur in pinda-olie ui, knoflook, lombok en trassi. Geen trassi goreng (die is al gebakken en dat is meer Surinaams) maar trassi oedang. Van het vuur af 2/3 ketjap manis en 1/3 ketjap asin erbij en wat petis oedang. Afkoelen. Stukjes fruit erin: appel, sinaasappel of mandarijn, banaan. En ook komkommer.
Maleise roedjak: idem maar minder zoet. Geen sinaasappel, mandarijn, banaan, maar bv. wel niet te rijpe mango en niet te zoete peer. En stukjes gefrituurde tofu erdoor.

Hoofdgerecht
Courget, uitgehold, gevuld met knoflook-olijven en gegratineerd met kaas
Zie hoe de courget het best ligt en snij van de –dan- bovenkant een plak af. Hol enigszins uit met een theelepeltje. Dep droog en kwast van binnen en van buiten in met notenolie. Bestrooi van binnen met pikant paprikapoeder. Zet in een oven op 180° tot enigszins zacht. Leg er een rij’tje groene (evt. knoflook-)olijven zonder pit in (heel goed uitgelekt) en daarop gratineer-kaas. Gratineer.
Daarbij bonenpuree
Week witte bonen en kook ze met laurier, zwarte peper, korianderzaad, ui, knof, selderijblad en peterselie. Eventueel ook wat Provencaalse kruiden erbij.
Afgieten, water opvangen. Prakken en smeuïg maken met extra vergine olifolie en wat van het kookwater.

Mooi verhaal
Ik werkte in Bennekom, bij De Blauwe Blazer. Tot groot genoegen. Internationale keuken (publiek deels rijke Veluwers deels Wageningse studenten) en mooi verdeeld vlees, vis en vego. Hadden we een midden Amerikaans vego gerecht nodig. Bovengenoemde courget, Calabacín al horno. Kaart gedrukt, ik zeg “Shit John, dat is niet Mexicaans maar Boliviaans”. “Nou ja” zegt John. Hoe dan ook, de tent was maandags en dinsdags dicht en dan moest ik van John, op zijn kosten, bij de concurentie gaan eten. Kwam zo in een tent in Wageningen, ook wereldkeuken. En daar stond die courget op de kaart. Ik zeg “Ooit bij De Blauwe Blazer gegeten?” “Jaja” zegt die vent “maar ik ben ook in Mexico geweest hoor!”
Enfin, aan de samenwerking met John kwam een eind toen hij de tent met bridgen had vergokt en er een of ander Engels tiepe binnenkwam die een luik in de muur van de keuken wilde om van daar uit spareribs te gaan verkopen.

Kaas hier.
Die gerookte Cheddar heette trouwens Applewood.
Hier.

Die salie-kaas bracht me op een idee. Salie smaakt prima bij varkensvlees, en varkensvlees smaakt prima gegratineerd met kaas. Volgende vlees-sessie wordt dus met Vechtdal varkenshaas gegratineerd met...

Arretje’s cake. Arretje’s cake dus, geen Arretjescake. De cake van Arretje.
Hier.

Zo kan ie wel weer...