zondag 27 april 2008

Laatste Cela reis


Uh, eerst wat anders: nu al beginnen we te scoren in Zuid Amerika, vooral Brazilië, vreemd genoeg, want daarover berichtte ik niet, zelfs niet over Zuid Amerika iha. (maar komt). Scoren moet op "Zuid Amerika" zijn, Nederlanders dus. Anders kan niet.
(Hollanders in Brazilië? Hier. Alle links altijd in nieuw venster.)

Maar goed, Cela's laatste voetreis, nu al niet meer als "de bedelaar" maar als "de schrijver".
Páginas de geografia errabunda, Pagina's over dwalende geografie. 1965 uitgegeven maar spul vanaf 1974. Allemaal in tijdschriften gepubliceerde korte overdenkingen, zeg maar.

Weinig culinairs.

* De Joodse keuken, in de "Barco Judio", de oude Joodse wijk in de "Barco de Avila", hier. Naast de Schul, de synagoge.
Mooie grap trouwens. Lopen twee joden door een stad, de een heeft een bochel, zegt die andere tegen die bochel "Zie je dat gebouw daar?" Dat is de Schul, waar ik vroeger naar toe ging, vroeger, toen ik nog jood was." Zegt die bochel "Vroeger, toen ik nog jood was, toen had ik een bochel".

Maar goed.
Kalfsvleesballetjes in koolblad (bebotok!), gestoofd met tomaat, citroen en kruiden, geserveerd bestrooid met suiker.
Salade van aubergine, tomaat, knoflook, dille en veel azijn.

Gefillte Fisch hier.

Later, ergens anders, een "pasta" van haring (gedroogde of gepekelde, ongetwijfeld, en dan weer geweekt, meestal in melk) en harde eieren. Geen idee.

* Croquetas de bacalao, zoutevis-kroketten. Meestal zeggen Spanjaarden cocretas. Net zoals ze ook cocodrilo zeggen. Maar: enorm lekker. Je hebt winkels waar ze alleen maar stokvis verkopen en met al dat stokvis snijden (met iets wat lijkt op zo'n hakmes-blok waarop je stokbrood snijdt), hou je veel kruimels over, "copos", die apart worden verkocht. Béchamel, copos erdoor, geprakte aardappel ook, kroketten maken. Werkelijk enorm lekker.



Maar: deze worden "gekookt in melk". Tsjee. Soort quenelle?
Hier.

Dat was in Cuenca trouwens, de stad met de hangende huizen:



* Tot slot, Pan de aceite, brood met olijfolie



Net zoiets als dat Italiaanse spul...