woensdag 9 april 2008

Koekjes 2


Dit is de tweede posting over koekjes. Zie hieronder, ik bedoel: onder dit bericht, de overzicht-pagina voor de rest.
Tsja, ik ben aan het reorganiseren...

Uhh, en zoals bekend van Blogger: als het druk is of zo, dan werkt de automatische "Open link in new window" niet.
Als het niet werkt: eerste keer klik op "Terug", tweede keer klik rechts op een link en kies voor "Open in new window".
Kan het ook niet helpen...

Baklava
Leg in een ingevette braadslee van ongeveer 30 bij 50 centimeter een vel filodeeg (op maat gesneden) en bestrijk dit met gesmolten boter.
Beleg dit vel dan met een laagje gehakte noten (amandelen en/of walnoten en/of hazelnoten en/of pijnboompitten).
Leg het volgende vel daarop en bestrijk met boter.
Ga zo door (zonder noten) tot de schotel vol is.
Snijd de baklava in blokjes van ongeveer drie bij vijf centimeter zonder deze uit de schotel te halen, en strooi er eventueel sesamzaad op.
Bak een uur in een oven op 150 graden.
Laat 500 gram honing op laag vuur en op een vlamverdeler warm worden en werk daar dan het sap van een citroen door.
Giet dit over de baklava zodra deze uit de oven komt.
Giet niet te snel en verdeel goed; wacht regelmatig even om de honing in de baklava te laten trekken.
Laat koelen.
260.000 calorieën per portie.



Dodol (maar dat zullen jullie nooit maken...) (Koop het op de Pasar Malam of bij de toko...)

Maak van cocosboter 2,5 liter dunne santen (oplossen in water) en 1 liter dikke santen; laat koelen.
Werk de dunne santen door een pond meel van kleefrijst.
Laat dit roerend au bain marie binden.
Giet wat van de dikke santen in een braadpan en laat daarin, roerend op halfhoog vuur, een kilo geraspte goela djawa (palmsuiker) smelten.
Werk er het beslag door en daarna de rest van de dikke santen (goed blijven roeren ondanks dat het erg zwaar werk is).
Blijf roeren tot de massa kleverig wordt en olie afscheidt.
Bekleed een rechthoekige bak met keukenpapier, giet er het mengsel in, vouw het keukenpapier ook over het mengsel en laat goed koelen.
Snijd de dodol in blokjes en verpak die per blokje in wat plastic folie.



De lekkerste is met ook nog Durian. Dodol Durian.



Over Durian zie hier

Eierkoek
Klop zes eierdooiers met zes soeplepels melk en twee afgestreken soeplepels bloem goed door elkaar, met wat zout.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Bak in een koekenpan, in een grote hoeveelheid of enkele kleinere, op een heet plaatje op half hoog vuur, tot de onderkant goudbruin
is en de bovenkant droog.

Maakte ik in Frankrijk. Geen enkele verbazing. "Dat maken we elke dag. Genoise..."
Hier.

Cannelés de Bordeaux. Werkelijk het allerlekkerste.





Recept hier.

Hamans oren (Sefardisch)
Klop drie eieren los met een scheut cognac en iets zout.
Kneed met 300 gram bloem tot deeg; kneed 10 minuten door tot het deeg soepel is, eventueel met meer bloem.
Pak in folie en laat een half uur op kamertemperatuur rusten.
Rol zo dun mogelijk uit op een bebloemd werkvlak.
Snij in stukken van 10 bij vijf centimeter.
Knijp in het midden samen tot vlinderdas-vorm.
Frituur op 180 graden goudbruin en laat uitlekken en afkoelen.
Serveer met poedersuiker erover, gemengd met kaneel.



Dit is Hamans Hoed, een gevulde variant voor Poeriem.