Licht pikante puntpaprika
Asperges eerst maar; witte natuurlijk
Zie hier de eerste van vier uitgebreide posts van vorig jaar
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het einde van elke post een link naar de volgende
Dit jaar gaan we maken:
Asperges met Sauce mousseline
(Ik herinnerde me dat ik ooit zoiets had gemaakt, zoek zoek, en ja, zie hier
Eendenborst sauce cassis
Eendeborst, gebonden eendenfond-saus met Crème de cassis (ik heb nou een fles van Massenet), p/z
Asperges erbij
Asperges met hazelnotensaus
Boter, bloem, flink aspergekookvocht, citroensap, p/z, eigeel met room kloppen, daarmee binden, gebroken in boter gebakken hazelnoten erdoor
Pekelen
Ik kende al
een eetbaar stekelvarken
Nu ken ik er twee
Trouwens stekelvarken in modder verpakt in het vuur bakken is heerlijk
Als je de klei kapot slaat ben je meteen de stekels en het vel kwijt
Maar goed
Wat ik al kende: de Metiegel
Lees Met Iegel
Rauw varkensvlees met ui en zo (in Duitsland mag dat onder strenge voorwaarden, en in Venlo kan je het kopen bij de Zwei Brüder) met ui opmaken als egel
Zie hier
Wat ik nog niet kende: het Stekelvarkentje uit de 50er jaren
Een goed ingeprikte beschuitbol (AH) weken in een ei-melk-suiker-citroenschil mengsel
Uitlekken, bruin bakken
Abricoteren
Stekels: van die splitjes van amandelschaafsel
Op half pekel half witte wijnazijn (wat ik moest gaan halen) zetten
Een enorme partij gelul zaterdag in de Volkskrant
Die Verspille
Omdat aardappelen warmte vrij slecht doorlaten, worden frieten doorgaans twee keer gebakken
Als je friet meteen bruint, dan is ie of niet gaar of verbrand
Daarom bak je twee keer
Garen op lage temperatuur, bruinen op hoge
Jeffrey Steingarten, de beroemde eetschrijver van de Amerikaanse Vogue, vertelt in zijn mooie essay Friet (opgenomen in zijn zeer aan te raden De Man die Alles At) hoe hij geobsedeerd raakt door het idee van frieten gebakken in paardenvet.
Dat mislukte steeds
In België werd vroeger enkel en alleen in paardenvet gebakken, maar je moet wel weten wélk vet: uitgesmolten niervet
De Steingarten-/Robuchon-methode, waarbij je rauwe aardappel in koud vet legt en dat langzaam verhit, vind ik een uitkomst voor een bescheiden portie friet, zeker als je geen friteuse hebt – het vergt minder olie, tijd, stank en gedoe, en je kunt het vet vaker hergebruiken. Schil, snijd, was en droog je aardappels en leg ze in één laag, in een grote pan (of twee pannen). Bedek nét met olie of vet naar keuze en zet het vuur zachtjes aan. Laat het vet langzaam op temperatuur komen en schud af en toe, zodat de frieten niet gaan plakken. Na een minuut of twintig mag het vuur iets hoger.
God God God wat een Hoor mij eens gekwaak, en dom gekwaak ook nog
Zó bakt elke Griekse en Italiaanse en Spaanse en Portugese vrouw friet...
In een laag olie in een klassieke sartén (zie hier) en na het bakken gaat dat ding de kast in, mét de olie erin
Iets tussen frituren en bakken in
Kalfslever
Van Alles
Dat viel me tegen van Holtkamp
Dat hij zegt dat je nootmuskaat met dezelfde rasp raspt als citroenschil
Wij hebben er geen twee woorden voor, de Engelsen wel
Die schil die grate je
Die noot die grind je
Zie hier op 0:40
Wat is dat nou voor ontiegelijke lulpraat?!
Dat je de zijkanten van een rechthoekig bakje ("vierkant" zegt een bepaald soort mensen, ook dat mens hier) makkelijker van binnen kunt schoonkrabben dan een rond bakje
Zie dat mens hier
En dat dat dan vanzelf gaat gisten
Ja, bij haar misschien
Die zal zich zelf wel niet goed schoonkrabben
Dan krijg je dat, zuurdesem in de lucht...
Volgende keer
Over negerzoen naast moorkop naast Bossche bol
(Negerzoen in het Vlaams: negerinnetiet)
En over Filet d'Ardennes naast Filet de Bruxelles
Fout
Directeur Uber: Het beeld wat naar buiten toe wordt geschetst
Smulweb: Matelote is het Franse woord voor vis (matelote: vis in rode wijn)
Nieuwslezer: Het wordt een zomer met zonder deze herinneringen
Nieuwslezer, uitspraak Tenerife: tEEnuhhrief
Nieuwslezer: gebagataliseerd
Nieuwslezer: Deze twee natuurbranden zijn daarmee een van de meest grote
Nieuwslezer: Milaan is een land waar veel besmettingen zijn
Nieuwslezer: De minister met wie heeft deze mensen in contact gestaan
Nieuwslezer: Bij het bankje tegenover de Russische ambassade heeft iemand krokussen gezaaid
Burgemeester Eindhoven: het Brabantse cultuur
Nieuwslezer: als er een crisis gebeurt
Nieuwslezer: thuisblijven, zelfs als u klachten hebt
Nieuwslezer: De koning wil ons opsporen
Nieuwslezer: de afgeloopte weken
Nieuwslezer: Venezuela zit aan de afgrond
Nieuwslezer: dat deze zaak niet zal esculeren
AH: strüdel
Et voilà!
Broodje halfom
O ja!
Joop van Ellende is bezig aan
Corona de musical!