maandag 6 april 2020

Bonen!




Zwarte kidneybonen

Met ei en paprika

En saus van mirasol pepers


Olijfolie, stukjes paprika blancheren, uit de pan

Pepers schoonmaken
Ají mirasol, Peru, zie boven
Gedroogde Ají amarillo, gele pepers

Stukjes overgieten met kokend water
Ze moeten net onder staan
Een half uur weken

Afgieten en het vocht opvangen
Blenden met redelijk wat weekwater
Door een zeef drukken met geweld

Het resultaat met weer wat weekwater, gehakte rode ui, limoensap, gehakt korianderblad en idem munt en peterselie 15 minuten laten sudderen

Olijfolie, ui, knof...
Bonen erbij...
Flink wat van de saus, en wat witte wijn...
Proef op zout

De paprika erin, warmen, en binden met geklopt ei

Ei: zie hieronder
Experiment
Geklopt ei (+ p/z) in de vriezer bewaren
Experiment gelukt




Witte bonen

Met gruyère, tomatensaus, paprika


Rookspekjes uitbakken en uit de pan

Groene paprikastukjes sauteren en uit de pan

Maak een mooie tomatensaus
Olijfolie, ui, knof, peterselie, tomaat, rode wijn, groene kruiden, zwarte olijven, laurier...

Spekjes erin, de paprika, de bonen, en los er gruyère in kleine blokjes in op
(Dat is de truc; niet eróver)

Ovenschotel, hete oven



Net vóór de kaas erin


Veldertjes

Velderwten, jonge kapucijners

Met paprika en spekjes


Maar ja, waar is het recept...

Rookspekjes uitbakken
Uit de pan
Paprika idem
Ui, knof, pepertje
Scheut kippenbouillon?
Veldertjes en spek en paprika erbij, lijkt me...




Butter beans

Met vinkelap en paprika

(Alweer paprika?)


Vinkelap: bavette, maar dat kan ook vanglap zijn

Week de bonen 24 uur
Ververs het water en week 12 uur
Dubbeldoppen (boon tussen duim en wijsvinger, holle kant naar buiten, knijpen

Boter, ui, knof, soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterselie)...
Bonen, water, bouillonblokje (ik gebruikte gerookte ribben, Poolse winkel), gebroken peperbolletjes
Nét tegen de kook houden
Nét genoeg water en steeds aanvullen met kokend water, want de bonen vallen uit mekaar en je wil geen watersoep
Steeds goed roeren, net zo lang tot je ziet dat de bonen volledig verkookt zijn

Olijfolie, sauteer de paprika (alweer) en uit de pan (alweer)

Warm de paprika in de bonen

Bief p/z, bak in boter

Het klinkt raar maar het is heerlijk
Een bak Servische bonensoep (want dat is het; pasulj) met die vinkelap ernaast


 

Witte bonen

Met kip en prei en kalimotxo


Pan 1

Boter, kip bruinen, uit de pan, eventueel teveel vet afgieten (bewaren!)

Op laag vuur blokjes rauwe ham aanbakken

Op hoger vuur prei en knof...

Wat citroensap, cola, rode wijn (50/50; = kalimotxo), kip erin en bedekt, garen


Pan 2

Olijfolie, ui, soepgroenten (als hierboven)

De groenten garen met wat bouillon erbij
Proef de wortel; als die gaar is...

Witte bonen, p/z, Worcester, fish sauce