maandag 20 april 2020

Appel


Ik kocht bij EKO zuurkool en twee zoete aardappelen. Vaak gebruik ik die kleine rookspekjes om de smaak van gerechten een beetje extra pit mee te geven. Nu heb ik een ontdekking gedaan. Heb jij een ontdekking gedaan Loek? Hoe is het mogelijk. Nou ja, ik laat de goede slager grotere blokjes snijden van rookspek en die laat ik zachtjes uitbakken in een scheutje vloeibaar vet. Later aangevuld met gember, knoflook en zeer fijn gesneden uitjes. Toen het allemaal na een behoorlijke tijd zachtjes bakken bruin was geworden, een el bloem erin gebakken, marmite en daarna water eraan toegevoegd. Schijfjes appel er zachtjes in laten bakken.

Was dat lekker Loek. Absoluut. Combinatie zoete aardappel, zuurkool Is heerlijk, alles is schoon op.

Hugo Claus en Roger Raveel waren goed bevriend. Als Claus langs kwam, had Raveel meestal een pan soep gemaakt. Zie je hem schuiven in zijn witte stofjas met die pan, gevolgd door Hugo met borden en brood. Ik denk dat het geen echte praters waren.

Elke dag denk ik even aan Raveel. Op mijn ronde met de hond kom ik door een straat waarvan een kant een bouwplaats is, afgezet met een schutting die op drie plaatsen twee raampjes heeft.
Elke morgen staat een man gebiologeerd door het raampje op ooghoogte te kijken. Soms doet hij een stapje terug en kijkt, van afstand, door het onderste raam.

Van achteren is hij helemaal evenbeeld van de hoofdfiguur op de meeste schilderijen van Raveel. En de achterkant van zijn pet leek een rechthoek met twee oren eronder.

Dag, Loek