donderdag 2 april 2020

Wortel!



Blinde vinken maken


Kip met wortel

Spanje



Verwarm olijfolie in een stoofpan, met wat nootmuskaat en wat zwarte peper

Zout stukken kip en bruin ze in die pan

Bak flink schijven wortel in een andere pan op niet te hoog vuur, ook in olijfolie, met dezelfde kruiden als boven en bestrooid met wat suiker

Haal de wortel uit de pan en doe bij de kip

Voeg bouillon toe en laat een half uur op laag vuur stoven

Doe er na 20 minuten wat citroensap bij

Serveer met in olijfolie gebakken aardappelen



In België heet het Vogels zonder kop


Heilbot met wortel

Duitsland



In olie wat sjalot aanbakken en tot frietjes gesneden wortel

Z/p erbij, en visfond

Met een deksel erop een moot heilbot erin gaar stoven in een minuut of tien

Een maal draaien en regelmatig bedruipen

Vis uit de pan, warm houden, crème fraîche en wat mosterd door de pan roeren, inkoken of binden, proeven op z/p

Serveren met de vis, en met heel fijn gehakte peterselie en met citroen

En met nieuwe aardappelen




Worteljam

Portugal


Best lekker hoor

In Portugal hebben ze ook tomatenjam, Doce de tomate, dus jam hoeft niet per se van fruit te komen


Niet al te gaar gekookte wortel prakken met suiker en een beetje water

Aan de kook en goed roeren, zeker een plaatje gebruiken tegen aanbranden

Laat dikken.

Proef als het is afgekoeld en voeg eventueel limoensap toe



Het nadeel van ontbijtspek hier is dat het wat krimpt en vervormt
Maar ik ga echt geen filet tot superdun uitrollen...


Karameliseren


Zilveruitjes (ik bedoel natuurlijk verse), blokjes wortel, blokjes meiraap...

Zet de groente op met water (ze moeten juist onderstaan) en voeg een klont boter toe, wat zout en redelijk wat suiker

Laat aan de kook komen en laat droogkoken

Blijf, als het water zowat is weggekookt, steeds roeren tot de groenten mooi met karamel zijn gecoat



Shit!
Helemaal vergeten paaseieren te kopen!