dinsdag 28 april 2020

Aardappelen, eindelijk...





Dat liflafjes gekut hier altijd...



Aardappelkroketten

Met een schijf lamsbout en kastanje-champignons


Die schijf bruinen in hete boter, uit de pan, p/z

Olijfolie, sjalot, knof, peterselie, tijm...

Schijven kastanje-champignons erin sauteren

Uit de pan, p/z

Lamsbouillon inkoken en proeven op p/z

De kroketten frituren (recepten genoeg op dit blog)

De schijf in de bouillon, de champignons erop, deksel, enkel warmen




Gebakken aardappelen

Met zalm en haricots


Haricots kop kont en in tweeën en in koud water

Kleine aardappelen kort koken
Halveren
Langzaam iets bruinen in boter

Mais-olie, sauteer de afgegoten en droog gedepte haricots
Uit de pan

Maisolie, ui, knof, gedroogd pepertje...
Haricots, kippenbouillon, garen

Zalm in boter bakken
Niks "op het vel bakken"
De vleeskant dichtschroeien op hoog vuur, en dan garen op de velkant op laag vuur

Serveer met een bakje Gohan desuyo erbij
(Zie hier; alle links openen in een nieuw venster)




Uienstamp

Met zalm (alweer?!)


Grof gesneden uien lang langzaam sudderen in runderbouillon, met schijfjes knof, peterselie en gebroken witte peper

Aardappelpuree maken met room, boter, nootmuskaat, witte peper

Uien afgieten (bewaar de bouillon! heerlijk!) en door de puree werken (niet prakken!), met redelijk wat fijn gesnipperde sjalot (rauw dus)

Ovenschotel plus de zalm (rauw)

Dit maakte ik gisteren, en ik ga morgen van die puree (maakte veel) burgers bakken en kroketten maken




Rösti

Met kaassaus en ui (alweer!?)


Weer uien stoven, maar nu hele uien

Ganzenvet, vers pepertje, knof, peterselie...

Kippenbouillon, Worcester, scheut Fino...
Hele uien lang langzaam pocheren

Uien eruit en de bouillon inkoken met witte wijn

Een licht gebonden saus daarmee maken

Geraspte Appenzeller erdoor
Dat wordt zonder maizena geen mooie saus maar dat moet niet
Wel wat Kirsch erin

Ovenschotel, uien, kaassaus

Rösti bakken en daarvan staan ook tig recepten in dit blog




Aardappelkroketten

Met venkel en oude Beemster


Die aardappelkroketten had ik nu gekocht, want ribbelig, en testen in de Air fryer
Prima!

Boter, sjalot, knof, peterselie...

Riesling en ietsje inkoken met het venkelgroen klein gesneden

Kaas erin raspen

Binden met Corenwyn en maizena

Proef op p/z

Stukjes venkel langzaam garen in Riesling, wat kippenbouillon en wat Worcester

Fonduen met venkel- en krokettenstukjes

Foto kwijt
Hieronder dat uien stoven