donderdag 16 april 2020

Nog eens aardappelen,



Groene peper



want dat beloofde ik een paar dagen geleden



Zalm met aardappelen



Kook bouillon van kop en staart van zalm, beide grof gehakt
Verder niks erbij

Bak in een braadpan moten zalm heel snel bruin in flink hete boter

Haal ze uit de pan en doe gehakte ui en knof in de pan
Laat even roerend bruinen

Doe stukken rauwe vastkokende aardappel in de pan en laat ook bruinen, eventueel met extra boter

Giet er de gezeefde visbouillon over, roer de aanbaksels los, p/z en kook de aardappelen gaar

Haal de zalm van de graat en breek in stukken; warm die op bij de aardappelen zodra die bijna gaar zijn

Schep alles met een schuimspaan uit de pan en serveer, bestrooid met gehakte peterselie

Serveer met sperziebonen, in sepjes gesneden snijbonen, peultjes of sugar snaps



Filet mignon met pepersaus van die groene pepers


Aardappelen met kabeljauwwangetjes

Baskenland

Kokotxas heten die dingen daar
In Nederland maakten ze er vroeger de kibbeling mee


Schil aardappelen en snijd in niet te dunne schijven

Bak die rondom bruin in olijfolie met wat boter erbij

Voeg gesnipperde knof toe en laat die nauwelijks bruinen

Voeg voldoende visbouillon toe om er de aardappelen in te kunnen gaarkoken; kruid met p/z

Haal de pan van het vuur en laat wat koelen

Leg de kabeljauwwangetjes op de aardappel, giet er wat olijfolie over en laat op laag vuur de
wangetjes garen, steeds de pan schuddend zodat de gelatine uit de wangetjes de saus bindt

Serveer op warme borden en bestrooid met fijngehakte peterselie



Hier met kabeljauw


Aardappel-puree niet-verkleuterd


Kook aardappelen die geschikt zijn om puree van te maken gaar met wat zout
Dat dat bloemig kokende aardappelen moeten zijn, dat is gelul
Heel wat mensen vinden die verkleuterde puree van Johannes van Dam (aardappelpers!) niks, en puree van vastkokende, met wat klontjes, veel lekkerder

Pureer de aardappelen niet al te fijn, met een klont boter, een scheut melk, versgemalen witte peper en versgeraspt nootmuskaat
Proef op zout; voeg eventueel wat Worcester toe


Met uien

Kook de aardappelen met ook tijm en laurier in het kookwater

Als de aardappelen half gaar zijn gesnipperde ui erbij



Prei-stamp met spekjes


Reibekuche

Limburgse rösti


Voor als je met Carnaval teveel bier op hebt


Kook aardappelen half gaar, laat ze goed afkoelen en rasp ze

Knijp in een doek zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen

Bak het mengsel in flink boter met p/z kort wokkend wat aan, laat koelen in een vergiet (vang de druipboter op!)

Vorm er platte koeken van

Haal die door de bloem en bak of frituur ze





Hete bliksem


Kook één deel doorregen spek, speklappen in blokjes, met twee delen aardappelschijven

Voeg, als de aardappelen half gaar zijn, één deel blokjes zoete appel toe, en als de aardappelen bijna gaar zijn één deel blokjes zure appel en p/z

Giet het water af als de aardappelen gaar zijn.

Prak


Eieren, paneermeel, boterspuit, oven