Groene peper
want dat beloofde ik een paar dagen geleden
Zalm met aardappelen
Kook bouillon van kop en staart van zalm, beide grof gehakt
Verder niks erbij
Bak in een braadpan moten zalm heel snel bruin in flink hete boter
Haal ze uit de pan en doe gehakte ui en knof in de pan
Laat even roerend bruinen
Doe stukken rauwe vastkokende aardappel in de pan en laat ook bruinen, eventueel met extra boter
Giet er de gezeefde visbouillon over, roer de aanbaksels los, p/z en kook de aardappelen gaar
Haal de zalm van de graat en breek in stukken; warm die op bij de aardappelen zodra die bijna gaar zijn
Schep alles met een schuimspaan uit de pan en serveer, bestrooid met gehakte peterselie
Serveer met sperziebonen, in sepjes gesneden snijbonen, peultjes of sugar snaps
Filet mignon met pepersaus van die groene pepers
Aardappelen met kabeljauwwangetjes
Baskenland
Kokotxas heten die dingen daar
In Nederland maakten ze er vroeger de kibbeling mee
Schil aardappelen en snijd in niet te dunne schijven
Bak die rondom bruin in olijfolie met wat boter erbij
Voeg gesnipperde knof toe en laat die nauwelijks bruinen
Voeg voldoende visbouillon toe om er de aardappelen in te kunnen gaarkoken; kruid met p/z
Haal de pan van het vuur en laat wat koelen
Leg de kabeljauwwangetjes op de aardappel, giet er wat olijfolie over en laat op laag vuur de
wangetjes garen, steeds de pan schuddend zodat de gelatine uit de wangetjes de saus bindt
Serveer op warme borden en bestrooid met fijngehakte peterselie
Hier met kabeljauw
Aardappel-puree niet-verkleuterd
Kook aardappelen die geschikt zijn om puree van te maken gaar met wat zout
Dat dat bloemig kokende aardappelen moeten zijn, dat is gelul
Heel wat mensen vinden die verkleuterde puree van Johannes van Dam (aardappelpers!) niks, en puree van vastkokende, met wat klontjes, veel lekkerder
Pureer de aardappelen niet al te fijn, met een klont boter, een scheut melk, versgemalen witte peper en versgeraspt nootmuskaat
Proef op zout; voeg eventueel wat Worcester toe
Met uien
Kook de aardappelen met ook tijm en laurier in het kookwater
Als de aardappelen half gaar zijn gesnipperde ui erbij
Prei-stamp met spekjes
Reibekuche
Limburgse rösti
Voor als je met Carnaval teveel bier op hebt
Kook aardappelen half gaar, laat ze goed afkoelen en rasp ze
Knijp in een doek zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen
Bak het mengsel in flink boter met p/z kort wokkend wat aan, laat koelen in een vergiet (vang de druipboter op!)
Vorm er platte koeken van
Haal die door de bloem en bak of frituur ze
Hete bliksem
Kook één deel doorregen spek, speklappen in blokjes, met twee delen aardappelschijven
Voeg, als de aardappelen half gaar zijn, één deel blokjes zoete appel toe, en als de aardappelen bijna gaar zijn één deel blokjes zure appel en p/z
Giet het water af als de aardappelen gaar zijn.
Prak
Eieren, paneermeel, boterspuit, oven