zondag 26 april 2020

Rijst!




Risotto milanese

Met doperwten en Grana padano


Week saffraan in witte wijn

Diepvries doperwten kort koken in runderbouillon
Eruit scheppen, zeef, koud spoelen

Olijfolie, sjalot, knof...

Blokjes merg (boven) erin aanbakken (onder)
Dat smelt en werkt als vet
Je kan de merg er ook later bij doen, dan moet je nu ook wat boter erbij doen
Flink versgemalen witte peper
Teveel vet eventueel afgieten; eieren in bakken!

Carnaroli rijst erin mooi aanbakken

Witte wijn en zowat droogkoken

Runderbouillon steeds wat en roerend bijna droogkoken
Bij de eerste keer bouillon ook de wijn met de saffraan

Kaas raspen

Doperwten in de risotto warmen, met wat boterklontjes




Nasi goreng

Met Ikan nasi en tomaten-gembersaus


Ik heb met pilav rijst gewerkt
Aanbakken in olie, koken in bouillon, afgieten, koud dampen

Nasi goreng kruiden weken (droge soort, met zo weinig mogelijk water)

Pinda-olie, ui, knof, pepertje, laos, flink gemberwortel...

Tomatenpuree...

Roma kerstomaat in stukken...

Prakken en stoven met wat bouillon

Pinda-olie, nasikruiden...
De nasi erin opbakken met Ikan nasi (heel kleine gedroogde visjes) erdoor
(Foto vóór visjes erbij gemaakt stom genoeg)




Rijstpasta

Met koolvis en peultjes


De koolvis sous vide, maar niet helemaal vacuüm getrokken, dan plet je de boel

Wat olijfolie op de vis, groene kruiden, p/z en kappertjes

Langzaam garen op 90°

Peultjes kop/kont en in koud water

Rijstpasta in bouillon koken

Peultjes afgieten, droog deppen, sauteren in olijfolie

Garen in bouillon (steeds dezelfde natuurlijk)

Vis uitpakken, bieslook erover, rest erbij en gesmolten boter




Sharbati rijst

Met struisvogelbief en paprika


Paprikastukjes sauteren en uit de pan

De rijst idem

Olijfolie, ui, knof, gedroogd pepertje...

Bouillon en witte wijn...

Schijfjes groene olijven...
Proef op zout
De rijst hierin (zie onder) koken

De bief in boter bakken, en de paprika in de saus warmen




Pilav

Met ei en -alweer!- paprika


Olijfolie en de vrij klein gesneden paprika sauteren
Uit de pan

Olijfolie, rode ui, knof...

De rijst erin aanbakken
Garen met kippenbouillon

Proef op zout en breng op smaak met rozenharissa

Eieren erop pocheren



Vorige gerecht
Vergat de foto van die pilav