maandag 20 april 2020

Dat je een saus proeft en er niet meer af kunt blijven...




Kent u dat, dames en heren?



Kip met witlof

Dat maakte ik vandaag


Kip uit mekaar

Mooie kippenbouillon van het karkas etc
Sjalot, knof, iets prei, tijm, laurier, peterselie en redelijk wat selderijblad...

Nieuwe pan
Kipstukken bruinen in boter

Hele witlofstronken lang langzaam garen in die (gezeefde) bouillon

Kip meestoven

Nieuwe pan
Redelijk wat boter, sjalot, knof...
Bloem...
Meer dan normaal laten bruinen, heel langzaam en bruinen dus, niet verbranden
Neem een voorbeeld aan de roux's van Prudhomme, zie de foto onderaan
Die bouillon...
Proef op p/z en doe er wat Worcester bij

God kolere wat was die saus lekker
Vies vuil lekker...

Gegeten met vers gebakken chips...

Forsch overgoten met Vin jaune, ach ach ach...





Zie Prudhomme met zijn roux's hier




(Die Vreugdeloos en die Huivers en die Hamersmaak die springen nou jankend in de plomp...)

(En terecht!)

(Toch?!)

(Ja toch!?)




Een aangenaam etensmaal! Met spekjes en zo!