vrijdag 17 april 2020

Nice




Pan bagnat

Oftewel: hoe eet je Salade niçoise


Mooie tomaten in de helft

Vocht en pitten eruit

Schijven

Olijfolie, wijnazijn, p/z, knof, peterselie (heel fijn), kappertjes en/of augurkjes, rauwe ui, ansjovis, kleine zwarte olijfjes van de streek en heel jonge rauwe tuinboontjes

Maak er met mooi boerenbrood een sandwich van




Stoccaficada

Stokvis op de manier van Nice


NB Dit is vergelijkbaar met estocaficada, een Italiaans gerecht wat je ondanks de naam niet met stokvis maakt maar met zoutevis, klipvis, bacalao

Week de zoutevis een dag als hij tenminste niet al te oud is

Trek de vis uit elkaar en gooi vel en graten en zo weg
Trek in niet te grote stukken (een dobbelsteen is te klein)

Flink olijfolie, ui, prei, knof, bouquet garni...

Fors stukken tomaat...

Stukken paprika (kaspaprika er pas op het laatst bij) en de vis en z/p
Twee uur...

Op het laatst stukken rauwe aardappel erin garen (vastkokend, ja) en wat kleine zwarte olijfjes erbij

Vóór het serveren in een scheutje olijfolie en idem cognac ansjovisfilets prakken en dat erdoor




Zeewolf, dorade of... met venkel


De vis uithalen en schoonmaken

Aan één kant in de lengte een snee en daarin een tak gedroogde wilde venkel (gebruik geplette venkelsteel)

Olijfolie, p/z, paneermeel en grillen met de snee naar boven; wel draaien later

Op de houtskool regelmatig takken gedroogde wilde venkel leggen (gebruik venkelzaad)




Pissaladière

De pizza uit Nice


Zie een goed recept hier (alle links hier openen in een nieuw venster) want ik ga het over iets anders hebben

De aan de marktkooplui aangepaste versie van de pissaladière, zoals je die in de Halles kon kopen, en nog steeds in Rungis
Zelfs Curnonsky schrijft er met respect over

Boter, uien...

Stukken tomaat zonder vocht of pitten...

Fijngesneden gekookte ham erdoor (Jambon de Paris, Jambon blanc) en versgeraspte Gruyère

Zeer fors p/z en laat wat sudderen

Deeg, spul, meer Gruyère, oven

Snijden, en serveren met ansjovis en kleine zwarte olijven erop