Gekookte gebakken ham, broccoli, oesterzwammen, kastanjes
Kaas met stroop
In Spanje en Portugal gebruiken ze kweeperengelei, Membrillo
In het Midden Oosten druivenstroop (pekmez bij de Turkse winkel, maar pas op, pekmez kan ook gewoon jam betekenen)
In Limburg appel- of perenstroop of Maestrichter Stroop (appel, peer en druif) of Sirope de Liège, Luikse Stroop (appel, peer, en dadels of abrikozen).
Kiës mit zeem in Kerkrade, kiës mit stroup in Maastricht
En mocht je in Maastricht zijn, koop daar dan Rommedou en eet die met de stroop
Bij de Turk koop je ciftlik voor met die pekmez
En die membrillo eet je met queso manchego
"Membrillo con queso / sabe a beso"
Membrillo met kaas smaakt naar een kus
Pilav
Omelet met zeekraal
Tomatensaus maken zonder zout
Water aan de kook laten komen
Een omelet bakken zonder zout
De zeekraal zonder houterige delen goed blancheren, afgieten, op de omelet leggen en de saus daar weer over
Omelet niet dubbelvouwen
Serveren met rijst
Kotelet met soepgroenten, kriel
Buiten beeld asperges
Champagne-sabayon
Klop vier eierdooiers met 50 gram fijne kristalsuiker en 300 cc champagne tot halverwege volledige stolling in een sauspan op laag vuur of beter nog au bain Marie
Serveer direct, met frambozen
Rijst met champignons
Erbij een met ansjovis gepikeerde tournedos
Sardien van de bakplaat
Uitgehaalde verse sardien in z´n geheel bakken op een dun laagje grof zeezout op de bakplaat (of in de koekenpan)
Dun laagje is eigenlijk teveel gezegd; je moet meer pan dan zout zien
Daar serveert je Ajoaceite bij, Spaanse knofolie
Wat olie over die visjes gieten en er wat knof ook opscheppen
Serveer met citroen.
Ajoaceite
Olijfolie, kleine stukjes knoflook, gehakte peterselie
Enkele uren laten staan en regelmatig opkloppen
Niet bewaren! Anaerobe bacteriën!
Kripik tempeh, sperzie, naan, pindasaus
Vlinders
Bestrooi plakjes bladerdeeg met een suiker-kaneelmengsel en stapel ze op elkaar
Rol uit tot een rechthoekige lap op een bebloemd werkvlak
Bestrooi weer met het suikermengsel
Vouw de zijkanten naar het midden (heb je dan geen vierkante lap doe het dan met de lange zijkanten) tot ongeveer een centimeter van elkaar
Bestrooi met het suikermengsel
Klap de hele lap dubbel langs die centimeter
Bestrooi beide zijden met het suikermengsel
Vet een ovenplaat in, snijd van het deeg schijfjes, leg die op de plaat en bak ze tot goudbruin bij 180°
Garnalen, paprika, waterkastanje
Kikkererwten met groene pepers
Midden-Oosten
Week en kook de kikkererwten
Snij flink knof goed klein
Plet komijnzaad met een deegroller
Doe een flinke scheut bouillon in een sauspan en breng aan de kook met de knof en de komijn
Voeg wat tomatenpuree toe en roer om
Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, wat kleine blokjes rauwe aardappel, zout, flink gesnipperde groene peper zonder de zaadjes, citroensap en wat (lams!)bouillon (blokjes in de Turkse of Marokkaanse winkel)
Breng aan de kook en laat een dik kwartier op laag vuur staan, af en toe omroerend
Serveer met Turks brood of zo