zaterdag 4 april 2020

Mooie recepten



Gekookte gebakken ham, broccoli, oesterzwammen, kastanjes


Kaas met stroop


In Spanje en Portugal gebruiken ze kweeperengelei, Membrillo

In het Midden Oosten druivenstroop (pekmez bij de Turkse winkel, maar pas op, pekmez kan ook gewoon jam betekenen)

In Limburg appel- of perenstroop of Maestrichter Stroop (appel, peer en druif) of Sirope de Liège, Luikse Stroop (appel, peer, en dadels of abrikozen).

Kiës mit zeem in Kerkrade, kiës mit stroup in Maastricht

En mocht je in Maastricht zijn, koop daar dan Rommedou en eet die met de stroop
Bij de Turk koop je ciftlik voor met die pekmez
En die membrillo eet je met queso manchego


"Membrillo con queso / sabe a beso"
Membrillo met kaas smaakt naar een kus



Pilav


Omelet met zeekraal


Tomatensaus maken zonder zout

Water aan de kook laten komen

Een omelet bakken zonder zout

De zeekraal zonder houterige delen goed blancheren, afgieten, op de omelet leggen en de saus daar weer over

Omelet niet dubbelvouwen

Serveren met rijst



Kotelet met soepgroenten, kriel
Buiten beeld asperges


Champagne-sabayon


Klop vier eierdooiers met 50 gram fijne kristalsuiker en 300 cc champagne tot halverwege volledige stolling in een sauspan op laag vuur of beter nog au bain Marie

Serveer direct, met frambozen



Rijst met champignons
Erbij een met ansjovis gepikeerde tournedos


Sardien van de bakplaat


Uitgehaalde verse sardien in z´n geheel bakken op een dun laagje grof zeezout op de bakplaat (of in de koekenpan)

Dun laagje is eigenlijk teveel gezegd; je moet meer pan dan zout zien

Daar serveert je Ajoaceite bij, Spaanse knofolie

Wat olie over die visjes gieten en er wat knof ook opscheppen

Serveer met citroen.


Ajoaceite

Olijfolie, kleine stukjes knoflook, gehakte peterselie

Enkele uren laten staan en regelmatig opkloppen

Niet bewaren! Anaerobe bacteriën!



Kripik tempeh, sperzie, naan, pindasaus


Vlinders


Bestrooi plakjes bladerdeeg met een suiker-kaneelmengsel en stapel ze op elkaar

Rol uit tot een rechthoekige lap op een bebloemd werkvlak

Bestrooi weer met het suikermengsel

Vouw de zijkanten naar het midden (heb je dan geen vierkante lap doe het dan met de lange zijkanten) tot ongeveer een centimeter van elkaar

Bestrooi met het suikermengsel

Klap de hele lap dubbel langs die centimeter

Bestrooi beide zijden met het suikermengsel

Vet een ovenplaat in, snijd van het deeg schijfjes, leg die op de plaat en bak ze tot goudbruin bij 180°



Garnalen, paprika, waterkastanje


Kikkererwten met groene pepers

Midden-Oosten



Week en kook de kikkererwten

Snij flink knof goed klein

Plet komijnzaad met een deegroller

Doe een flinke scheut bouillon in een sauspan en breng aan de kook met de knof en de komijn

Voeg wat tomatenpuree toe en roer om

Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, wat kleine blokjes rauwe aardappel, zout, flink gesnipperde groene peper zonder de zaadjes, citroensap en wat (lams!)bouillon (blokjes in de Turkse of Marokkaanse winkel)

Breng aan de kook en laat een dik kwartier op laag vuur staan, af en toe omroerend

Serveer met Turks brood of zo