De plaatjes vandaag van charcuterie
Dit is van dat Groninger spul met kruidnagel
AH; mwahh
Sterretjes
Étoiles
Meng 100 gram patisseriebloem met 50 gram witte basterdsuiker en een beetje zout
Snijd er met twee messen 70 gram koude boter door, werk er wat bruine rum door en héél fijn gesneden gekonfijt fruit
NB Werken met een deegsnijder is ideaal bij het maken van korstdeeg en zo; zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Kneed het deeg snel met koude handen (handen onder de koude kraan houden), en laat het dan in folie gepakt goed koelen
Rol er een platte lap van, steek daar sterretjes uit, en bak die op een ingevette plaat 15 minuten op 175°
Koel op een rooster en bestrooi met poedersuiker
Aldi
Drie keer niks
Cajun peppersauce
Voor in tomatensap en in Bloody Mary
In enkel tomatensap heet dat Virgin Mary
Tabasco-achtig spul, liefst van chipotle; die van de Bruce Foods Corporation is de mooiste
Ietsje Worcestershire
Ietsje selderijzout
Limoensap
Erg lekker!
Superunie
Pilaf
Dit recept is de Armeense variant
Smelt reuzel (of boter) in een sauspan op half-hoog vuur en bak daarin zachtjes ui en knof aan
Haal uit de pan, voeg Basmati-rijst toe en roer enige tijd om; de rijst mag niet kleuren
Voeg bouillon toe, twee koppen op een kop rijst, en zout; breng aan de kook samen met de ui en de knof
Laat met een deksel een minuut of 20 staan op laag vuur
Serveer met uiterst klein gesneden paprika erover
Ook heel lekker!
(Hoewel de rozemarijn er niet afspatte)
Poffertjes
Gebruik je gedroogde gist, laat die dan vast in wat lauwe melk wakker worden
Meng 125 gram bloem met evenveel boekweitmeel
Kuiltje, lauwe melk, 7 gram droge gist (een zakje) of 15 verse
Maak een beslag met 300 ml lauwe melk en een los geklopt ei
Er zijn recepten die veel meer melk gebruiken, maar ook minder
Voeg eventueel wat rietsuiker toe, of wat stroop; rietsuiker vind ik het mooist werken
Laat drie kwartier reizen op een warme plek
Werk wat zout door het beslag
Beboter de hete poffertjespan, beslag erin, bakken, draaien
Serveer met poedersuiker en boter
Uitgeverij ViesLekker werkt zich de pleuris...
Zeewolf met pesto
Wrijf schoongemaakte en gedroogde filets in met Pesto genovese
Bak in olijfolie zachtjes sjalot en knof aan
Bestrooi de filets met bloem en bak ze in de olijfolie aan beide zijden bruin
Haal uit de pan
Giet de olie uit de pan en voeg tomatensaus (gemaakt met witte wijn) toe en ringetjes groene olijven
Laat aan de kook komen en laat op niet te hoog vuur de vis er kort in garen
Serveer met rijst of pasta