dinsdag 7 april 2020

Mosselen (47)



Hierover en ook over het volgende boek heb ik laatst geschreven
Zie 26 maart


Mosselen in de Winkler Prins Culinaire Encyclopedie

Aflevering 2

Aflevering 1 zie 1 april

Maar zie de eerste aflevering van deze enorme mosselserie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende!




Mosselen à la marinière


Boter, sjalot, peterselie, tijm, laurier
Mosselen
Botervlokken
Droge witte wijn
Vuur en de mosselen garen
Eventueel citroensap en/of peper

Per mossel een schelp verwijderen en warm houden
Vocht inkoken met boter
Over de mosselen



Moules à la bordelaise


Als boven

Per mossel een schelp verwijderen en warm houden
Boter, mirepoix...
Velouté en gezeefd mosselvocht erbij en inkoken
Boter erdoor kloppen, citroen, p/z
Over de mosselen + gehakte peterselie



Moules sur canapé


Garen, afgieten, koelen
Toast, boter, enkele mosselen
Ravigote met visgelei mengen en erover



Heel mooi!


Mosselcocktail


De koude mosselen in een glas bedekken met Canadese saus waardoor cognac
Canadese saus: remoulade, ketchup, gemberstroop, Tabasco



Zeeuwse mosselsoep


Mosselen koken
Vocht opvangen
Flink soepgroenten in boter garen
Mosselvocht, wat inkoken eventueel
Mosselen, p/z en sojasaus
Veel peterselie maar heel fijn gehakt



Mossel velouté


Gebonden soep maken van een roux met mosselkooknat en witte wijn
Julienne gesneden champignons erin garen
Mosselen erbij en ook gekookte gepelde garnalen




Mosselragoût


Als hierboven maar sauziger; binden met eigeel en room
Citroen, witte wijn, room, peterselie, zout
Mosselen erin warmen



Joegoslavisch idem

 
En knoflook erbij en tomaat, basilicum, rozemarijn
Stukjes schapen- of geitenkaas erdoor



Mosselsalade

 
Koude mosselen mengen met blokjes koude gekookte selderijknol, mayo, ketchup en geraspte ui
Garneren met tomaat en peterselie



Beetje langdradig



Zie de volgende aflevering hier